eur:
392.3
usd:
352.52
bux:
73141.98
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Majomhimlő elleni oltást készül beadni egy egészségügyi dolgozó a Los Angeles-i Obregon Parkban létesített oltóponton 2022. augusztus 10-én. A majomhimlőt az Egyesült Államok kormánya közegészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Németország mobil laboratóriummal segíti Kongót

Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ egy hét alatt csaknem 1400 új mpox-megbetegedést regisztrált.

A német kormány mobil laboratóriumot küld a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy segítsen a majomhimlővel (mpox) fertőzöttek azonosításában és a betegség terjedésének megfékezésében - jelentette be szerdán a német gazdasági együttműködési és fejlesztési Minisztérium.

A mpox-vírus tüneteinek hatékony felismerése érdekében Berlin szakemberképzést tervez Kongóban, illetve a megelőzési intézkedésekkel kapcsolatban a lakosság tájékoztatását is kilátásba helyezték. Hasonló intézkedéseket már szerveztek júniusban az ország keleti részén a minisztérium szerint.

"Az afrikai hatóságok a nemzetközi közösség segítségét kérték. Ezt a segítséget most meg kell adnunk nekik" - mondta Svenja Schulze gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter.

Schulze kijelentette, hogy a jelenleg 500 millió dollárral feltöltött nemzetközi veszélyhelyzeti alapot az mpox-vírus ellen kell felhasználni. Szerinte hosszú távon az egyetlen tisztességes válasz a járvány terjedésének megfékezésére az lenne, ha Afrikában állítanának elő vakcinákat.

Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ egy hét alatt csaknem 1400 új mpox-megbetegedést, az év eleje óta pedig csaknem 19 ezret regisztrált.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legmagasabb riasztási fokozatot hirdette ki az afrikai mpox néven ismert betegség és annak új vírusváltozata, a Klade Ib miatt. A szakértők szerint a Klade Ib könnyebben terjed, mint a korábbi változatok, és nagyobb valószínűséggel vezethet súlyos megbetegedésekhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×