eur:
394.99
usd:
368.38
bux:
70403.75
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Kolumbia kormánya

Történelmi expedíció: feltárják a „hajóroncsok Szent Grálját”

Mintegy 20 milliárd dollár értékben lehet kincs azon a spanyol hajón, melyet több mint háromszáz évvel ezelőtt süllyesztett el a brit királyi haditengerészet.

A kolumbiai kormány megkezdte annak a XVIII. században elsüllyedt spanyol gályának a feltárását, melyet a „hajóroncsok szent gráljának” tartanak – írja a BBC tudósítása alapján a Telex.

A helyi kormányzat védett régészeti területté nyilvánította azt a helyet, ahol a hajóroncs van. A különböző értéktárgyakat szállító San José-galleont a brit királyi haditengerészet 1708-ban süllyesztette el a Karib-tengeren, Cartagena közelében. A támadásban a legénység csaknem hatszáz tagja életét vesztette.

A hajó Spanyolország felé tartott, rakományából pedig a britek elleni háborút finanszírozták volna a történészek szerint.

Egyes becslések szerint a kincsek értéke mintegy 20 milliárd dollár lehet.

A kolumbiai kormány 2015-ben jelentette be, hogy feltárja a San José-galleon roncsait, de azóta is jogi vita zajlik arról, melyik államot illeti meg a tenger mélyén található kincs, amelyre Kolumbia és Spanyolország mellett igényt tartana egy amerikai mentőcég is.

A kutatók távoli szenzorokkal készítenek képeket a lelőhelyről. A kolumbiai Antropológiai és Történeti Intézet közölte: robotokat is bevetnek a hajóroncs vizsgálata során. Juan David Correa kolumbiai kulturális miniszter tájékoztatása szerint még sohasem indított ilyen jellegű expedíciót a dél-amerikai állam.

A mélytengeri expedíciók veszélyeiről szól az alábbi beszélgetés:

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Az elmúlt években több nagyobb fegyveres konfliktus rázta meg a világot. Oroszország Ukrajna elleni agressziója csak egyike a nemzetközi békét és biztonságot megkérdőjelező eseménynek: a gázai háború folyamatosan fenntartja egy nagyobb közel-keleti konfliktus kitörésének lehetőségét, miközben a térségben még a szíriai, líbiai, jemeni és a szudáni polgárháborúkat sem sikerült rendezni. A magyar kormányzati diskurzusban és egyes nemzetközi körökben pedig már atomcsapásoktól és világháborútól tartanak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×