eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Peter Pellegrini szlovák parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője, elnökjelölt az államfőválasztás második fordulóját követő eredményváró rendezvényre érkezik Pozsonyban 2024. április 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Pellegrini: nem leszek kritika nélküli csodálója a kormánynak

A vártnál végül nagyobb különbséggel dőlt el, hogy a kormánypárti Peter Pellegrini lesz Szlovákia következő köztársasági elnöke.

Ahogy arról beszámoltunk, a nem hivatalos végeredmények szerint a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke győzött a szlovák elnökválasztáson. Peter Pellegrini győzelmi beszédében megköszönte szavazóinak a bizalmat, külön kiemelve a Szlovákiában élő kisebbségeket. Mint fogalmazott, nagyra értékeli az ő szavazatukat, és olyan elnök szeretne lenni, aki óvni és védeni fogja az emberek érdekeit, majd kampányának lényegi mondanivalóját megismételve elmondta:

„Mindent megteszek azért, hogy Szlovákia a béke, és ne a háború oldalán álljon, és ezért kritizálhatnak”

– idézi szavait az Index. Hozzátette: győzelme elégtétel a kampány során ért támadások miatt. Egyúttal aláhúzta, elnökké választása ellenére továbbra is erős marad a kormánykoalíció, aminek pártja, a Hlas továbbra is tagja marad. Ígéretet tett továbbá arra, hogy a hivatala támogatni fogja a kormányt a programjának teljesítésében, aminek létrehozásában ő is részt vett. „Nem leszek kritika nélküli csodálója a kabinetnek, ahonnan érkezem. Megígérhetem önöknek, hogy mindig Szlovákia oldalán fogok állni” – fűzte hozzá Pellegrini, aki Robert Fico miniszterelnök és Ivan Gasparovic volt köztársasági elnök társaságában mondta el győzelmi beszédét.

Robert Fico az eredményeket úgy értékelte, hogy a választók felismerték, hogy Szlovákiát „a liberális média, aktivisták, nem kormányzati szervezetek és a progresszívek” veszélyeztetik.

Az est folyamán a választáson alulmaradó Ivan Korcok is színpadra állt, hogy elfogadja vereségét, egyúttal pedig gratuláljon Pellegrini győzelmének. Diplomatikusan megköszönte mindenkinek a támogatást, egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy az új államfő független aktor lesz, aki saját meggyőződésből, parancsok nélkül fog dolgozni.

Ugyanakkor a végeredményt és a kampányt értékelő beszédében keményen kritizálta Pellegrinit és a kormánypártokat.

Elmondta, nem fogja elfelejteni, hogy egy háborút pártoló jelöltet csináltak belőle, illetve azzal bírálta ellenfelét, hogy kampánya nem volt transzparens, az az indulatok fűtéséről és a gyűlöletkeltésről szólt. „Csalódott vagyok, de nem megtört. Szlovákiának azt kívánom – ahogy Janko Matuska írta himnuszunk szövegében – hogy magához térjen” – zárta beszédét Korcok, aki később a jövőjét érintő újságírói kérdés kapcsán nem adott egyértelmű választ, hogy folytatja-e a politikát.

Pellegrini győzelmét részint a szlovákiai magyarok, másrészt pedig az első fordulóban még a harmadik helyezett Stefan Harabint-támogatók szavazatainak köszönheti, de ezen felül is növelni tudta szavazóinak számát.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×