eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Finnish police sign on building wall, Finland Europe
Nyitókép: Esa Hiltula/Getty Images

Egy gyerek meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült Finnországban egy iskolai lövöldözésben

A lövöldözés mindhárom áldozata 12 éves gyerek - közölte a finn rendőrség.

Meghalt a keddi finnországi lőfegyveres incidensben megsebesült egyik diák, a másik kettő állapota pedig súlyos - közölte a rendőrség.

A feltételezett elkövető, akit Helsinki Siltamaki nevű északi városrészében fogtak e szintén 12 éves gyerek.. Nyugodtan viselkedett, nem állt ellent a rendőröknek. Első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait. Emberölés és emberölési kísérlet gyanújával nyomoznak ellene. A rendőrök azt közölték, hogyy az esetnek más gyanúsítottja egyelőre nincs.

A BBC beszámolója szerint a rendőröket helyi idő szerint 9:00 előtt értesítették arról, hogy lövöldözés volt Vantaa város iskolájában. A hatóságok arra kértek mindenkit, hogy ne menjen az utcára. A londoni média cég úgy értesült, hogy a támadónak először ugyan sikerült elmenekülnie, de pár órával később elfogták a rendőrök. Az iskolában 800 tanuló és 90 fős személyzet tartózkodott a lövöldözés idején.

A 240 ezres lélekszámú Vantaa a fővárostól, Helsinkitől északra fekszik és Finnország negyedik legnagyobb települése. A BBC emlékeztet rá, hogy 2007-ben egy 18 éves diák agyonlőtte tanárát és hét társát Tuusulaban. Egy évvel később pedig egy másik diák kilenc tanulóval és egy tanárral végzett Kauhajoki városában.

A lövöldözések után megszigorították a fegyverviselés szabályait, bár a finnek közül nagyon sokan vadásznak. Az öt és fél milliós országban legalább 430 ezer lőfegyver van magántulajdonban és a hatóságok nem korlátozzák, hogy személyenként hány darabot lehet birtokolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Szombat este az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást, ma a támogatás felsőházi elfogadásának fontosságát hangsúlyozta az ukrán államfő. Eközben Oroszország újonnan kinevezett haditengerészeti főnöke, Alekszandr Mojszejev tengernagy részt vesz egy nagyszabású katonai konferencián a szövetséges Kínában, ahol egyetértési és együttműködési memorandumot írt alá a kínai haditengerészet parancsnokával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×