eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Finnish police sign on building wall, Finland Europe
Nyitókép: Esa Hiltula/Getty Images

Egy gyerek meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült Finnországban egy iskolai lövöldözésben

A lövöldözés mindhárom áldozata 12 éves gyerek - közölte a finn rendőrség.

Meghalt a keddi finnországi lőfegyveres incidensben megsebesült egyik diák, a másik kettő állapota pedig súlyos - közölte a rendőrség.

A feltételezett elkövető, akit Helsinki Siltamaki nevű északi városrészében fogtak e szintén 12 éves gyerek.. Nyugodtan viselkedett, nem állt ellent a rendőröknek. Első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait. Emberölés és emberölési kísérlet gyanújával nyomoznak ellene. A rendőrök azt közölték, hogyy az esetnek más gyanúsítottja egyelőre nincs.

A BBC beszámolója szerint a rendőröket helyi idő szerint 9:00 előtt értesítették arról, hogy lövöldözés volt Vantaa város iskolájában. A hatóságok arra kértek mindenkit, hogy ne menjen az utcára. A londoni média cég úgy értesült, hogy a támadónak először ugyan sikerült elmenekülnie, de pár órával később elfogták a rendőrök. Az iskolában 800 tanuló és 90 fős személyzet tartózkodott a lövöldözés idején.

A 240 ezres lélekszámú Vantaa a fővárostól, Helsinkitől északra fekszik és Finnország negyedik legnagyobb települése. A BBC emlékeztet rá, hogy 2007-ben egy 18 éves diák agyonlőtte tanárát és hét társát Tuusulaban. Egy évvel később pedig egy másik diák kilenc tanulóval és egy tanárral végzett Kauhajoki városában.

A lövöldözések után megszigorították a fegyverviselés szabályait, bár a finnek közül nagyon sokan vadásznak. Az öt és fél milliós országban legalább 430 ezer lőfegyver van magántulajdonban és a hatóságok nem korlátozzák, hogy személyenként hány darabot lehet birtokolni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×