eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
TEXAS, UNITED STATES - FEBRUARY 28: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - TEXAS A&M FOREST SERVICE / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Smoke rises on the roadway in Hutchinson County after the Juliet Pass fire broke out in Armstrong County, Texas, United States on February 28, 2024. (Photo by Texas A&M Forest Service/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Texas A&M Forest Service/Anadolu via Getty Images

Texas: katasztrófaállapotot hirdettek ki hatvan megyében az erdőtüzek miatt - videó

A tűz miatt a régióban átmenetileg leállítottak egy nukleáris fegyvergyártó üzemet is, a közeli településeket pedig evakuálták.

Greg Abbott texasi kormányzó keddi közleményében a katasztrófahelyzet kihirdetését azzal magyarázta, hogy az lehetővé teszi a szükséges források felszabadítását a tűz pusztítása által érintett térségben. A kormányzó arra kérte a lakosságot, hogy ne végezzen olyan tevékenységet, ami újabb tüzeket okozhatna, és ügyeljen hozzátartozói biztonságára.

"Az Amarillótól 34 kilométerre lévő Pantex Plant működése az újabb értesítésig leállt. Az összes fegyver és speciális anyag biztonságban van" - közölték a gyár illetékesei az X közösségi médián.

Az amarillói országos meteorológiai szolgálat műholdfelvételei alapján a szokatlan meleg és az erős szelek szította tűz már Amarillo környékén pusztít. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak zárt helyen, mert a füst miatt a levegő minősége nagyon rossz.

A texasi A&M erdészeti szolgálat 31 tűzről számolt be az államban. A legnagyobb a Smokehouse Creek környékén mintegy 3 ezer négyzetkilométeren pusztító tűz, amelyet kedd éjszakáig még nem tudtak megfékezni.

Médiajelentések szerint 24 óra leforgása alatt több mint 780 négyzetkilométernyi területet égettek fel a lángok, és a tűz gyorsan terjed. A texasi-oklahomai határon, Amarillótól 160 kilométerre északkeletre fekvő Canadian település különösen nagy veszélyben van.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×