eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
TEXAS, UNITED STATES - FEBRUARY 28: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - TEXAS A&M FOREST SERVICE / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Smoke rises on the roadway in Hutchinson County after the Juliet Pass fire broke out in Armstrong County, Texas, United States on February 28, 2024. (Photo by Texas A&M Forest Service/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Texas A&M Forest Service/Anadolu via Getty Images

Texas: katasztrófaállapotot hirdettek ki hatvan megyében az erdőtüzek miatt - videó

A tűz miatt a régióban átmenetileg leállítottak egy nukleáris fegyvergyártó üzemet is, a közeli településeket pedig evakuálták.

Greg Abbott texasi kormányzó keddi közleményében a katasztrófahelyzet kihirdetését azzal magyarázta, hogy az lehetővé teszi a szükséges források felszabadítását a tűz pusztítása által érintett térségben. A kormányzó arra kérte a lakosságot, hogy ne végezzen olyan tevékenységet, ami újabb tüzeket okozhatna, és ügyeljen hozzátartozói biztonságára.

"Az Amarillótól 34 kilométerre lévő Pantex Plant működése az újabb értesítésig leállt. Az összes fegyver és speciális anyag biztonságban van" - közölték a gyár illetékesei az X közösségi médián.

Az amarillói országos meteorológiai szolgálat műholdfelvételei alapján a szokatlan meleg és az erős szelek szította tűz már Amarillo környékén pusztít. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak zárt helyen, mert a füst miatt a levegő minősége nagyon rossz.

A texasi A&M erdészeti szolgálat 31 tűzről számolt be az államban. A legnagyobb a Smokehouse Creek környékén mintegy 3 ezer négyzetkilométeren pusztító tűz, amelyet kedd éjszakáig még nem tudtak megfékezni.

Médiajelentések szerint 24 óra leforgása alatt több mint 780 négyzetkilométernyi területet égettek fel a lángok, és a tűz gyorsan terjed. A texasi-oklahomai határon, Amarillótól 160 kilométerre északkeletre fekvő Canadian település különösen nagy veszélyben van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×