eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Ukrajnai háború - Svájc is felgyorsítja a haderőfejlesztést

A svájci kormány arra készül, hogy jelentős mértékben, akár 19 százalékkal növelni fogja védelmi kiadásait a következő négy évben azzal az indokkal, hogy a világ egyre bizonytalanabbá válik például az ukrajnai és a közel-keleti háború miatt.

Viola Amherd védelmi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, az utóbbi három évtized takarékossági intézkedései következtében a svájci hadsereg meggyengült, és el fog tartani egy ideig, mire behozzák a lemaradást.

Most először jelöljük ki, hogyan kellene fejleszteni a hadsereget a következő 12 évben - emelte ki a miniszter, megjegyezve, hogy nem "vádaskodni" akar a svájci hadsereg gyengeségét illetően, hanem ez egy "ténymegállapítás", amely a berlini fal leomlásához vezethető vissza.

A tervek szerint 2025 és 2028 között 25,8 milliárd svájci frankot költhetnek majd a hadseregre az ezt megelőző négyéves időszakra előirányzott 21,7 milliárd helyett. A többletkiadást a kormány

  • a radarrendszerek fejlesztésére,
  • a rövid hatótávolságú rakéták elleni védelemre,
  • a harckocsiflotta bővítésére,
  • tüzérségi eszközökre és
  • a kibertámadások elleni védekezésre fordítaná.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×