eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Zenda Jan, 2023. október 8.Afgán férfiak eltakarítják az előző napi földrengés miatt összedőlt házak romjait a nyugat-afganisztáni Herát tartomány egyik településén, Zenda Janban 2023. október 8-án. A hivatalos adatok szerint több mint kétezer ember halt meg az előző napi heves földrengésben Afganisztán nyugati részén.
Nyitókép: MTI/AP/Omid Haqjoo

Nincs több remény, befejezik a mentési munkálatokat Afganisztánban

Az Európai Unió 3,5 millió euró (mintegy 1,4 milliárd forint) kezdeti sürgősségi humanitárius segélyt hagyott jóvá a földrengés miatt nehéz helyzetbe került lakosság támogatására.

A megítélt összegből 2,5 millió eurót a már helyszínen dolgozó humanitárius partnerek kapnak segélyező műveleteik folytatásához. Az EU továbbá az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitáson keresztül, 1 millió euró értékben ajánl fel természetbeni segítséget dubaji humanitárius készleteiből.

A megítélt támogatás egyebek mellett szállás biztosítására alkalmas eszközöket, sátrakat és higiéniai készleteket biztosít a humanitárius segítségnyújtáshoz.

Eddig 31 légijárat indult a földrengés sújtotta országba, az utolsó október 7-én érkezett meg.

Az adomány az Afganisztánban kifejtett humanitárius segítségnyújtásra idén kiosztott 89 millió eurós támogatáson felül érkezik az országban működő humanitárius szervezeteknek. Az EU a humanitárius segélyeket kizárólag a helyszínen tevékenykedő humanitárius partnerein keresztül szállítja Afganisztánba.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) szintén segíti a bajbajutottakat: ötmillió dollár (1,8 milliárd forint) értékű támogatást különített el a károsultak számára.

Nem folytatják a keresést

Kedden kora délután érkezett a hír, hogy befejeződtek a mentési munkálatok, miután a katasztrófa óta eltelt idő miatt már nagyon csekély az esély további túlélők megtalálására. „Már majdnem teljesen befejeződött a mentési művelet” – közölte az afganisztáni katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője

Rengeteg halott

Szombaton, az afganisztáni Herát városától 30 kilométerre északnyugatra 6,3-as erősségű földrengést észleltek. Az afgán katasztrófavédelmi minisztérium 2445 halálos áldozatról és 2000-nél több sérültről számolt be. Az áldozatok többsége nő és gyerek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház dőlt össze vagy rongálódott meg.

A közép-ázsiai országot gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindukus-hegységben, közel ahhoz a ponthoz, ahol az eurázsiai és az indiai tektonikus lemez találkozik.

Tavaly júniusban egy 5,9-es erősségű földrengés, amely az elmúlt közel 25 év legsúlyosabb földrengése volt Afganisztánban, több mint ezer ember halálát okozta, és több tízezer embert tett otthontalanná az elszegényedett délkeleti Paktika tartományban.

Afganisztán már most is súlyos humanitárius válsággal küzd, amióta a tálibok 2021-ben visszatértek a hatalomba, miután a nemzetközi közösség nem ismeri el őket hivatalos kormányként az országban, amelynek nemzetközi segélyezése szinte teljesen leállt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×