eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről 2022. november 18-án. Ezen a napon Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Japán felé. Japán források szerint a rakéta körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigetétől csapódott be a tengerbe.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Észak-Korea beszáll a katonai űrversenybe

Észak-Korea kedden közölte, hogy júniusban felbocsátja a világűrbe első katonai kémműholdját.

Phenjan szerint az újfajta felderítőképességre azért van szükség, hogy ellenőrizhesse az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatait.

Észak-Korea hétfőn már értesítette a japán parti őrséget, hogy a május 31. és június 11. között esedékes indítás érintheti a Sárga-tenger, a Kelet-kínai-tenger és a Fülöp-szigetekhez tartozó Luzon vizeit.

A japán védelmi miniszter figyelmeztetett, hogy lelövik a műholdat vagy a törmelékeket, ha azok átlépik Japán határát.

A japán parti őrség az esetleg lehulló törmelék miatt biztonsági figyelmeztetést adott ki azon hajók számára, amelyek a térségben tartózkodhatnak a megjelölt időintervallumban.

Észak-Korea riválisai elítélték a tervezett műholdfelbocsátást, mivel az a ballisztikus rakétatechnológiáknak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által betiltott tesztelésének minősülne.

A múlt héten a dél-koreai és az amerikai hadsereg nagyszabású éleslövészeti gyakorlatot tartott az észak-koreai határ közelében. Ez volt az első eleme annak az ötrészes gyakorlatsorozatnak, amellyel a résztvevő országok katonai szövetségük fennállásának 70. évfordulóját ünneplik. Washington és Szöul rendszeres hadgyakorlataikat védekező jellegűnek nevezik, és 2022 óta kibővítették a műveleteket, hogy felkészüljenek az esetleges északi fenyegetésekre. Ezzel szemben Phenjan inváziós előjátékként tekint a hadgyakorlatokra.

Az észak-koreai állami média által közzétett kommentárjában Ri Pjong Csol magas rangú katonai tisztségviselő bírálta az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, leszögezve, hogy Észak-Korea "nélkülözhetetlennek" tartja a műveletek megfigyelését a világűrből. Hozzátette: az Egyesült Államok és erőinek "veszélyes katonai tevékenysége" olyan aggasztó biztonsági környezetet teremtettek, ami szükségessé teszi, hogy Phenjan valós idejű, megbízható információt gyűjtsön a térségben zajló katonai mozgásokról.

Lim Szu Szuk dél-koreai külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón abszurdnak nevezte, hogy Phenjan a közös hadgyakorlatot ürügyként használja a katonai kémműhold felbocsátására.

"Nyomatékosan felszólítjuk Észak-Koreát, hogy haladéktalanul törölje indítási terveit" - fogalmazott a szöuli külügyi szóvivő.

Észak-Korea mintegy száz rakétát tesztelt 2022 eleje óta, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákat, amelyekkel akár az Egyesült Államok területe is elérhető.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×