eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla
Challenger 2 brit harckocsi. Fotó: Twitter/Visegrád 24
Nyitókép: Fotó: Twitter/Visegrád 24

Olyan csodatankot kap Ukrajna, amelyből eddig egyet tudtak csak kilőni

A londoni kormány hamarosan Challenger 2 típusú páncélosokat küldhet Ukrajnának.

A Defense News szivárogtatta ki a hírt (amelyet azóta megerősítettek), miszerint Nagy-Britannia 14 darab Challenger 2-es harckocsit szándékozik Ukrajnába küldeni. Előzőleg Rishi Sunak brit kormányfő arra kérte Ben Wallace védelmi minisztert, hogy gyorsítsa fel és növelje az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást.

Úgy tudni, hogy a harckocsik szállítását hivatalosan január 20-án akarják bejelenteni, amikor a németországi Ramsteinben találkoznak majd az Ukrajnát támogató nyugati országok képviselői.

Nagy-Britannia – az Egyesült Államok után – a második legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának.

Egyebek közt több mint kétszáz különféle páncélozott járművet küldtek a britek a háborúban álló országnak. Emellett mintegy kétezer NLAW kézi harckocsielhárító rakétát is szállítottak, amelyekkel aztán az ukránok komoly veszteségeket okoztak az oroszoknak. London ugyancsak vállalta ukrán újoncok kiképzését, a brit hírszerzés pedig rendszeresen fontos felderítési adatokkal segíti az ukrán vezérkart.

Persze a 14 tank csak cseppnek tűnhet a tengerben, hiszen az oroszok több száz harckocsival rendelkeznek a fronton. A londoni parlament képviselői fel is tették a kérdést a beszerzésekért felelős miniszternek:

mi szükség erre a reklám fogásra?

Alex Chalk azonban azt mondta, hogy a páncélosok átadása nem csupán szimbolikus jelentőségű, hanem lényegesen növeli majd az ukrán hadsereg tűzerejét.

Kétségtelen, hogy a Challenger 2 a NATO egyik legnagyobb potensebb tankja, amelynek védettsége kiemelkedően jó. A több helyi háborúban is bevetett páncélosokból eddig mindössze egyet sikerült kilőni, igaz, azt is a briteknek. A 2003-ban az iraki Bászra közelében baráti tűzben elpusztult tank legénységéből ketten haltak meg.

Három évvel később, ugyancsak Irakban, egy orosz páncéltörő rakéta rongált meg súlyosan egy másik Challenger 2-t, de a személyzet sértetlen maradt. Viszont nem volt ilyen szerencsés annak a Challenger 2-esnek a vezetője, amely mellett egy pokolgép robbant 2007-ben. A harckocsizó elvesztette az egyik lábát. Több harci veszteség azonban nem érte a brit páncélosokat.

A Challenger 2-est az 1990-es években állította hadrendbe a brit hadsereg. A tervezéskor a legfőbb szempont a védettség volt. Ezt – a mindmáig szigorúan titkos – Chobham páncélzat kialakításával érték el. (Ilyen páncélja van a Magyar Honvédségben hamarosan rendszerbe álló új, Leopard 2A7+HU tankoknak is.)

A brit páncélos fő fegyverzete, egy 120 milliméteres ágyú, szó szerint egyedülálló darab. Jószerével ez az egyetlen huzagolt csövű harckocsilöveg, amit az 1980-as évek után modern tankba építettek. A britek ugyanis előnyben részesítik az úgynevezett "rogyó kúpos" lőszereket. Ezek töltete a becsapódáskor "felkenődik" az ellenséges tank páncéljára, és amikor felrobban, a keletkező lökéshullám jókora darabokat szakít le a páncélzat belső oldaláról. A forró, nagy sebességű repeszek pedig iszonyú pusztítást végeznek odabent. Az ilyen gránátok pontos célba juttatásához jobb a huzagolt csövű ágyú.

Az összes többi, korszerű harckocsi ágyúja ellenben nem huzagolt, hanem sima csövű, mivel a fejlesztők esküsznek – az oroszok is – az űrméret alatti nyíllövedékekre (APFSDS - armour-piercing fin-stabilized discarding sabot; magyarul: leváló köpenyes, szárnystabilizált, űrméret alatti páncéltörő nyíllövedék).

APFSDS, űrméret alatti páncéltörő lőszer. Fotó: Twitter/SolidBoosters
APFSDS, űrméret alatti, páncéltörő lőszer. Fotó: Twitter/SolidBoosters

Ezeknél maga a lövedék egy vékony nyílvessző, amit nagyon kemény fémötvözetekből és gyakran lemerített uránból készítenek. A lövedék átmérője rendkívül kicsi, ezért egy, a kilövés után leváló köpeny segítségével gyorsul fel az ágyúcsőben. Képes elérni akár 6840km/órát is, ami valamivel kevesebb, mint két kilométer másodpercenként. Ezzel az óriási mozgási energiával üti át a páncélt, robbanásra nincs is szükség. A lövedéket követő légnyomás pedig mindent megsemmisít az ellenséges tank belsejében.

A kétfajta ágyú közti különbség bizonyára logisztikai gondokat fog okozni az ukránoknak,

mivel a Challenger 2 nem tudja tüzelni a más NATO-harckocsihoz rendszeresített lőszereket. Ha Ukrajna megkapja a lengyelek és a finnek által felajánlott Leopard 2-es tankokat, úgy azok munícióját a brit harckocsikhoz biztosan nem tudják majd felhasználni.

Ám még az is kérdéses, hogy a német gyártású páncélosokat egyáltalán átadhatja-e Varsó és Helsinki. Ehhez ugyanis előbb meg kellene szerezniük Berlin hozzájárulását. Ellenben ezzel kapcsolatban Christine Lambrecht német védelmi miniszter csütörtökön csak annyit mondott, hogy egyelőre ilyen kérés nem érkezett hozzájuk.

Lengyel, Leopárd 2-es tankok. Fotó: Twitter/NOËL
Lengyel Leopárd 2-es tankok. Fotó: Twitter/NOËL

A már említett londoni parlamenti meghallgatáson a brit törvényhozók az iránt is érdeklődtek, hogy miként halad a Challenger 2-es modernizációja. Ezek a páncélosok ugyanis már igencsak korosak és megérettek a korszerűsítésre, bár még mindig jóval nagyobb harcértéket képviselnek, mint az ukránok bármelyik eddig használt tankja.

Alex Chalk megnyugtatta a képviselőket, hogy a Challenger 2-esek modernizálása a tervek szerint halad, noha az első, alaposan átépített és felújított páncélos legkorábban csak négy év múlva állhat szolgálatba. Ezek viszont jócskán felülmúlják majd a mostani harckocsik képességeit. Így a brit haderőben jelenleg rendszerben álló 227 Challenger 2-ből, csak 148 járművet fognak korszerűsíteni. De az is óriási összegbe, 1,4 milliárd fontba fog kerülni. Az átépítéseket a német Rheinmetall és a brit BAE Systems közös vállalata végzi majd. Az egyik "újdonság" az lesz, hogy a korábbi huzagolt csövű brit ágyút német tervezésű L55-ös kaliberű, símacsövű lövegre cserélik. Olyanra, mint amilyenek a magyar Leopard 2A7+HU tankokban lesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×