eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
a Male hands affected by blistering rash because of monkeypox or other viral infection on green background
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

San Franciscóban veszélyhelyzetet hirdettek a majomhimlő miatt

London Breed polgármester több vakcinát kér városa számára. Meredeken ível felfelé az esetszám.

A városban 261 volt az ismert majomhimlős esetek száma július 27-ig. A polgármester a Twitteren írt arról, hogy augusztus elsejétől veszélyhelyzetet léptet életbe a megbetegedés miatt: arról is írt, hogy főként az LMBTQ-közösségben terjed a vírus, de a város összes lakosának életére hatással van a járvány.

Vészhelyzeti tervek létrehozása mellett forrásokat csoportosítanak át a helyzet kezelésére, a városszerte működő szervezetek munkáját is összehangolják a témában, valamint igyekeznek a majomhimlő terjedéséről szóló információkat szélesebb körben terjeszteni. Mindezen túl több oltást és segítséget kérnek, írja a Sky News.

Susan Philip, San Francisco egészségügyi tisztviselője arról beszél, rugalmasságot szeretnének, hogy erőforrásaik felhasználását optimalizálhassák.

"Szeretnénk megerősíteni elkötelezettségünket a San Franciscó-i LMBTQ-közösségek egészsége iránt is, ahogyan azt városunk történelmileg mindig is tette" – tette hozzá, utalva a majomhimlő által eddig leginkább érintett népességre.

8200 adag vakcinához jutott eddig a város, amelyek a himlő és a majomhimlő megelőzésére egyaránt alkalmasak – viszont Philip szerint 35 ezer adagot kértek.

"Három hét alatt ennek a mennyiségnek mindössze harmadát kaptuk meg. Ez közel sem elég, és az igazság az, hogy 35 ezer oltásnál is jóval többre lesz szükségünk az LMBTQ-közösség védelmére és a vírus terjedésének lassítására. Tisztában vagyunk azzal, hogy országszerte oltóanyaghiány van, ennek ellenére ezeket a vakcinát gyorsan szét kell osztani az olyan helyekre, mint San Francisco, ahol aránytalanul nagy az esetek aránya" – mondta.

Az esetek felismerésében a tesztelésnek hatalmas szerepe van, ugyanakkor a CNN cikke szerint sokkolóan alacsony az erre beküldött minták száma. A kapacitás meglenne: heti 80 ezer mintát képes az Egyesült Államok vizsgálni, ebből 70 ezret magánlaborokban – a Mayo Clinic Laboratories ezer mintát tudna elemezni, de csak 45 fut be hozzá egy hét alatt.

Az emberek információhiány mellett sokszor azért sem teszteltetik magukat, mert tartanak a betegség diagnózisával járó stigmától is.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×