eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Painful rash, red spots blisters on the hand. Close up rash, human hands with Health problem. Banner, copy space. Woman scratches her hands with rash, red spots blisters. Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Close up rash, human with Health problem. Copy space.
Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images

Már New York is veszélyhelyzetet hirdetett

A metropolisz akár 150 ezer lakója lehet veszélyeztetett a majomhimlő terjedése miatt.

New York városának vezetése közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt helyi idő szerint szombaton, a várost a járvány gócpontjának nevezve.

A metropolisz akár 150 ezer lakója lehet veszélyeztetett - idézte a brit The Guardian online kiadása Eric Adams polgármestert és Ashwin Vasan egészségügyi vezetőt. A veszélyhelyzet bejelentése lehetővé teszi, hogy a fertőzés terjedésének lassítására sürgősségi rendeleteket adjanak ki és intézkedéseket hajtsanak végre a városi egészségügyi törvény alapján.

Az elmúlt két napban New York állam kormányzója, Kathy Hochul katasztrófahelyzetet hirdetett, az állam egészségügyi hivatala a majomhimlőt a közegészségügyet közvetlenül fenyegető veszélynek nevezte. New York államban péntekig 1345 esetet regisztráltak, a második legtöbb fertőzést, 799-et Kaliforniában igazolták az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai alapján.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) globális egészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőt július 23-án.

Csütörtökön San Francisco polgármestere szükségállapotot hirdetett az esetek növekvő száma miatt.

A nemrég még ritka betegség Közép- és Nyugat Afrika egyes részein évtizedek óta létezik, de

májusig nem volt ismert, hogy Afrikán kívül is okozott volna nagyobb járványt.

Májusban Európában, Észak-Amerikában és más területeken regisztrálták járványok kitörését.

Azóta majdnem 80 ország több mint 22 ezer esetét jelentették, Afrikában - mindenek előtt Nigériában, és Kongóban - nagyjából 75 haláleset gyanúja merült fel. Pénteken Brazília és Spanyolország jelentett egy-egy olyan halálozást, mely a majomhimlőhöz köthető. Spanyolországban szombaton egy második halálozás is történt.

A majomhimlőt okozó vírus bőrfelületek hosszan tartó érintkezésével, ágynemű, törölköző és ruházat közös használatával terjed.

A jelenlegi járványban azonosított vírus ritkán vezet halálozáshoz, a fertőzöttek általában néhány hét alatt meggyógyulnak, azonban a vírus okozta bőrelváltozások és hólyagok fájdalmasak. A kórokozó a sérülékenyebb - többek között legyengült immunrendszerű emberek és várandós nők - esetében kelt aggodalmat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×