eur:
394.9
usd:
371.61
bux:
66337.46
2024. április 16. kedd Csongor
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: Economy and Climate Minister Robert Habeck points to a graph showing Germanys past and projected greenhouse gas emissions as he outlined the federal governments accelerated plan for reaching national climate goals on January 11, 2022 in Berlin, Germany. The new federal coalition government of Social Democrats (SPD), Greens and Free Democrats (FDP) says current shortcomings in climate policies will mean that Germany will likely not attain its short-term climate goals and that an accelerated approach is necessary.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Már a gázpánikról is vita tört ki Németországban

Nemcsak az aggodalom, hanem a feszültség is növekszik Németországban az orosz gázszállítások fokozatos csökkenése miatt. A parlamenti pártok már nem csupán a megoldás módozatairól vitáznak, de arról is, hogy az energiaválság várható következményeit illetően mit jelent a lakosság őszinte tájékoztatása, és mit a pánikkeltés.

A vitát a zöldpárti gazdasági miniszter robbantotta ki. Robert Habeck egy, az ARD közszolgálati televíziónak adott interjúban kertelés nélkül tájékoztatott arról, hogy Németország az energiaellátás frontján rendkívül nehéz időszak előtt áll. A miniszter emlékeztetett, hogy megkezdődött az országot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat-1 gázvezeték szokásos éves karbantartása.

Ennek kapcsán aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a zsarolás eszközeként a karbantartás befejezése után sem fogja megnyitni a gázcsapot. A biztosítékot Habecknek az a mondata vágta ki, mely szerint

ha a Putyin-rezsim teljesen leállítja a gázszállítást, és emiatt megbénul az ország ipara is, Németországra rendkívüli megpróbáltatás vár.

A miniszter hangsúlyozta, hogy mindez nem pánikkeltés. Szavai szerint Németország olyan helyzetben van, amikor nyílt kártyákkal kell játszani. "Ellenkezőleg, mindez a pánik elkerülését szolgálja. Ez nem más, mint őszinte politika és őszinte kommunikáció" – jelentette ki.

Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU rögtön lecsapott a "magas labdára". Jens Spahn frakcióvezető-helyettes úgy vélekedett, hogy a gazdasági miniszter mindennapos figyelmeztetései csakis a bizonytalanság fokozódásához vezetnek. Spahn szerint

nem riogatásokra, hanem konkrét tervre van szükség arra az esetre, ha Oroszország valóban beszünteti a gázszállítást.

Julia Klöckner, a frakció gazdaságpolitikai szóvivője pedig azt hangoztatta, hogy "az állandó pánikkeltés nem segít, sokkal inkább cselekvésre van szükség".

A gazdasági miniszter a bírálatokra válaszolva egy sor olyan intézkedést említett, amelyekkel mérsékelni lehet az esetleges energiaellátási válságot. A többi között említette az általános gázfogyasztás csökkentését, cseppfolyósítottföldgáz-terminálok építését, továbbá a szénerőművek újbóli működtetését. Bejelentette, hogy a közeli jövőben mindezzel kapcsolatban akciótervet terjeszt elő. Példaként említette az ipari fogyasztás pénzügyi támogatás ellenében történő mérséklését.

A miniszter utalt arra is, hogy földgázellátási szolidaritási megállapodást kötött cseh partnerével. Ennek keretében a földgázszállítások kiesése esetén kölcsönösen kisegítik egymást. Habeck szerint hasonló kétoldalú megállapodásokat kellene kötnie az Európai Unió többi tagállamának is.

Közben a legkisebb kormánypárt és az ellenzék legnagyobb pártja egyaránt sürgette, hogy az energiaválság miatt ne állítsák le a még működő, de az év végén teljes bezárásra ítélt három atomerőművet. Noha a parlament a napokban a leállás mellett szavazott, a szabad demokrata FDP és a konzervatív CDU/CSU egy időben hasonló követeléssel állt elő.

Friedrich Merz, a CDU/CSU elnöke azt hangoztatta, hogy noha a konzervatívok is az "elavult atomenergia" ellen vannak, de nem most.

"Németország érdeke, hogy minden lehetőséget számításba vegyünk a földgázzal való takarékosság érdekében"

– fogalmazott a pártelnök.

Hasonlóan foglalt állást az FDP parlamenti frakcióvezetője is. Christian Dürr szerint olyan forgatókönyvre kell felkészülni, amelynek messzemenő hatásai lehetnek mind a magánháztartásokra, mind az iparra. "Ezért lenne szükség arra, hogy az atomerőművek működési idejét a téli időszakon túlra is meghosszabbítsuk" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×