eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az egyik éjszakai légicsapásban megsemmisült épület romjai között dolgoznak emberek a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022.május 31-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Szlovjanszk a frontvonalban: piacot ért orosz bombatámadás

Pavlo Kirilenko, Donyeck kormányzója színtiszta terrorizmusnak nevezte az esetet.

Szlovjanszk polgármestere, Vadim Liakh masszív bombázásokról írt a Facebookon: a helyi lakosokat arra kéri, maradjanak az óvóhelyeken. Fotókat is közzétett a keddi támadás utáni állapotokról, írja a BBC.

A donyecki Szlovjanszk is Donbasz területén fekszik: ennek elfoglalása az oroszok célja. Miután Lisziscsanszk városából kivonultak az ukrán erők, Luhanszk teljes mértékben orosz kézre került. Az onnan kivont katonákat Donyeck területére vezényelték az ukránok, hogy ottani védvonalaikat erősítsék meg többek közt Szlovjanszkban is.

Szerhij Hajdaj luhanszki ukrán kormányzó szerint heves harcok zajlanak még a régióban Liszicsanszk közelében: az ellenség szignifikáns mennyiségű katonát vonultatott fel itt közlése szerint. Azt állítja,

egy folyón akarnak pontonhidat építeni az oroszok, de közben komoly veszteségeket is szenvednek.

Állításait a harcokról a BBC nem tudta ellenőrizni.

Eközben az orosz parlament alsóháza, a Duma támogatta azt a törvénytervezetet, amely különleges intézkedéseket tesz lehetővé az iparban az orosz hadsereg támogatására Ukrajnában. Az állam hosszabb munkaidőt írhat elő és szerződéseket köthet bizonyos vállalatokkal, amelyek kapcsolatban állnak az Oroszország által különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai tevékenységgel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán Ukrajna szinte teljes területén légiriadók voltak: úgy fogalmazott, a hosszabb, nyugodtabb időszak után az emberek keresik a miérteket.

"A terroristák gondolkodásában nem érdemes logikát keresni"

– mondta videobeszédében az elnök. "Az orosz hadsereg nem lép a fékre, egy célja van: embereket ölni és megfélemlíteni. A pár napos szünetek is ezt a célt szolgálják" – fogalmazott a Sky News szerint.

Az orosz hadsereg civileket is túszul ejt időről időre: az ENSZ adatai szerint ez legalább 270 emberrel történt már meg a háború ideje alatt. Közülük legalább nyolcan meg is haltak. Moszkva szerint az ENSZ közlése dezinformációs kampány része.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×