INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

kínai kommunista párt

kínai vakcina

zéró tolerancia

A Kínai Kommunista Párt vezetősége a május negyedike mozgalom századik évfordulója alkalmából tartott állami ünnepségen a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. április 30-án. Az 1919. május 4-én a pekingi Tienanmen téren kezdődő diáktüntetések kiváltó oka az volt, hogy az első világháborút követő versailles-i békeszerződés Japánnak ítélt kínai területeket, ami országos lázongáshoz és japánellenes tüntetésekhez, hosszabb távon pedig a kínai nacionalizmus erősödéséhez vezetett. Kínában május 4. az ifjúság napja.

Az őszi kínai pártkongresszus miatt nem indul be a globális gazdaság

A zéró Covid-tolerancia fékezi a kínai gazdaságot ami a Kommunista Párt őszi kongresszusáig is kitarthat, mert egy ilyen fontos politikai esemény előtt egyszerűen nem mondhatja azt a vezetése, hogy az elmúlt két évben nem azt csináltuk, amit csinálni kellett volna – mondta az InfoRádiónak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Salát Gergely szerint a 2020-asnál is alacsonyabb lehet idén a kínai gazdaság növekedése.

Az már biztosnak tűnik, hogy a tervezett 5,5 százalékos GDP-növekedést a kínai gazdaság nem tudja teljesíteni idén, a jelenlegi előrejelzések azt mutatják, 4 százalékos emelkedés várható – mondta az InfoRádiónak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Szerinte ez attól is függ, hogy a vírus átterjed-e át más városokra, hiszen ha ez megtörténik, sokkal nagyobb gazdasági visszaesés várható.

"A járvány megfékezése miatt bevezetett korlátozások rengeteg problémát okoznak az ellátási láncokban. Sanghaj a kínai GDP 3,5 százalékát adja, ami önmagában is óriási kiesés, hiszen a világ legnagyobb kikötője, ahol Kína exportjának a legnagyobb része megy át" – mondta szakértő. Mivel a kikötő az elmúlt másfél-két hónapban alig működött, a hajók feltorlódtak, ezzel pedig óriási problémát okoztak a világ összes ellátási láncában, így Európában is. Salát Gergely jelezte, az európai ipar emiatt több alapanyaghoz sem jut hozzá.

"A világgazdaság legfontosabb mutatója az elmúlt évtizedekben a kínai GDP tizedszázaléknyi módosulása volt, most azonban

az igazi problémát nem a kínai gazdasági visszaesés fogja okozni, hanem a termelési-ellátási láncoknak a teljes megbolydulása"

– szögezte le Salát Gergely, és azt mondta: bár a kínai adatok közül sok rosszabb, mint a Covid elején, azt azért látni kell, hogy a kínai gazdaság nagyon rugalmas, és a hatalmas visszaesés után már 2020 végén elkezdte behozni a lemaradását.

Arra a kérdésre, hogy miért nem változik Peking Covid-politikája, Salát Gergely azt mondta: a problémát az jelenti, hogy ősszel pártkongresszus lesz Kínában, és ilyenkor mindenki fél bármilyen hirtelen változtatástól, bármilyen markáns megnyilatkozástól, hiszen az életébe vagy a politikai karrierjében kerülhet egy rossz mozdulat is.

"Egy ilyen fontos politikai esemény előtt nem mondhatja azt a Kommunista Párt vezetése, hogy az elmúlt két évben nem azt csináltuk, amit csinálni kellett volna, és visszavonjuk az eddigi intézkedéseinket" – szögezte le a szakértő.

Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Kapcsolódó hang

Az őszi kínai pártkongresszus miatt nem indul be a globális gazdaság
 
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018