eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
A Kínai Kommunista Párt vezetősége a május negyedike mozgalom századik évfordulója alkalmából tartott állami ünnepségen a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. április 30-án. Az 1919. május 4-én a pekingi Tienanmen téren kezdődő diáktüntetések kiváltó oka az volt, hogy az első világháborút követő versailles-i békeszerződés Japánnak ítélt kínai területeket, ami országos lázongáshoz és japánellenes tüntetésekhez, hosszabb távon pedig a kínai nacionalizmus erősödéséhez vezetett. Kínában május 4. az ifjúság napja.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Az őszi kínai pártkongresszus miatt nem indul be a globális gazdaság

A zéró Covid-tolerancia fékezi a kínai gazdaságot ami a Kommunista Párt őszi kongresszusáig is kitarthat, mert egy ilyen fontos politikai esemény előtt egyszerűen nem mondhatja azt a vezetése, hogy az elmúlt két évben nem azt csináltuk, amit csinálni kellett volna – mondta az InfoRádiónak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Salát Gergely szerint a 2020-asnál is alacsonyabb lehet idén a kínai gazdaság növekedése.

Az már biztosnak tűnik, hogy a tervezett 5,5 százalékos GDP-növekedést a kínai gazdaság nem tudja teljesíteni idén, a jelenlegi előrejelzések azt mutatják, 4 százalékos emelkedés várható – mondta az InfoRádiónak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Szerinte ez attól is függ, hogy a vírus átterjed-e át más városokra, hiszen ha ez megtörténik, sokkal nagyobb gazdasági visszaesés várható.

"A járvány megfékezése miatt bevezetett korlátozások rengeteg problémát okoznak az ellátási láncokban. Sanghaj a kínai GDP 3,5 százalékát adja, ami önmagában is óriási kiesés, hiszen a világ legnagyobb kikötője, ahol Kína exportjának a legnagyobb része megy át" – mondta szakértő. Mivel a kikötő az elmúlt másfél-két hónapban alig működött, a hajók feltorlódtak, ezzel pedig óriási problémát okoztak a világ összes ellátási láncában, így Európában is. Salát Gergely jelezte, az európai ipar emiatt több alapanyaghoz sem jut hozzá.

"A világgazdaság legfontosabb mutatója az elmúlt évtizedekben a kínai GDP tizedszázaléknyi módosulása volt, most azonban

az igazi problémát nem a kínai gazdasági visszaesés fogja okozni, hanem a termelési-ellátási láncoknak a teljes megbolydulása"

– szögezte le Salát Gergely, és azt mondta: bár a kínai adatok közül sok rosszabb, mint a Covid elején, azt azért látni kell, hogy a kínai gazdaság nagyon rugalmas, és a hatalmas visszaesés után már 2020 végén elkezdte behozni a lemaradását.

Arra a kérdésre, hogy miért nem változik Peking Covid-politikája, Salát Gergely azt mondta: a problémát az jelenti, hogy ősszel pártkongresszus lesz Kínában, és ilyenkor mindenki fél bármilyen hirtelen változtatástól, bármilyen markáns megnyilatkozástól, hiszen az életébe vagy a politikai karrierjében kerülhet egy rossz mozdulat is.

"Egy ilyen fontos politikai esemény előtt nem mondhatja azt a Kommunista Párt vezetése, hogy az elmúlt két évben nem azt csináltuk, amit csinálni kellett volna, és visszavonjuk az eddigi intézkedéseinket" – szögezte le a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×