eur:
395.09
usd:
368.42
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
A Kínai Kommunista Párt vezetősége a május negyedike mozgalom századik évfordulója alkalmából tartott állami ünnepségen a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. április 30-án. Az 1919. május 4-én a pekingi Tienanmen téren kezdődő diáktüntetések kiváltó oka az volt, hogy az első világháborút követő versailles-i békeszerződés Japánnak ítélt kínai területeket, ami országos lázongáshoz és japánellenes tüntetésekhez, hosszabb távon pedig a kínai nacionalizmus erősödéséhez vezetett. Kínában május 4. az ifjúság napja.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Az őszi kínai pártkongresszus miatt nem indul be a globális gazdaság

A zéró Covid-tolerancia fékezi a kínai gazdaságot ami a Kommunista Párt őszi kongresszusáig is kitarthat, mert egy ilyen fontos politikai esemény előtt egyszerűen nem mondhatja azt a vezetése, hogy az elmúlt két évben nem azt csináltuk, amit csinálni kellett volna – mondta az InfoRádiónak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Salát Gergely szerint a 2020-asnál is alacsonyabb lehet idén a kínai gazdaság növekedése.

Az már biztosnak tűnik, hogy a tervezett 5,5 százalékos GDP-növekedést a kínai gazdaság nem tudja teljesíteni idén, a jelenlegi előrejelzések azt mutatják, 4 százalékos emelkedés várható – mondta az InfoRádiónak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Szerinte ez attól is függ, hogy a vírus átterjed-e át más városokra, hiszen ha ez megtörténik, sokkal nagyobb gazdasági visszaesés várható.

"A járvány megfékezése miatt bevezetett korlátozások rengeteg problémát okoznak az ellátási láncokban. Sanghaj a kínai GDP 3,5 százalékát adja, ami önmagában is óriási kiesés, hiszen a világ legnagyobb kikötője, ahol Kína exportjának a legnagyobb része megy át" – mondta szakértő. Mivel a kikötő az elmúlt másfél-két hónapban alig működött, a hajók feltorlódtak, ezzel pedig óriási problémát okoztak a világ összes ellátási láncában, így Európában is. Salát Gergely jelezte, az európai ipar emiatt több alapanyaghoz sem jut hozzá.

"A világgazdaság legfontosabb mutatója az elmúlt évtizedekben a kínai GDP tizedszázaléknyi módosulása volt, most azonban

az igazi problémát nem a kínai gazdasági visszaesés fogja okozni, hanem a termelési-ellátási láncoknak a teljes megbolydulása"

– szögezte le Salát Gergely, és azt mondta: bár a kínai adatok közül sok rosszabb, mint a Covid elején, azt azért látni kell, hogy a kínai gazdaság nagyon rugalmas, és a hatalmas visszaesés után már 2020 végén elkezdte behozni a lemaradását.

Arra a kérdésre, hogy miért nem változik Peking Covid-politikája, Salát Gergely azt mondta: a problémát az jelenti, hogy ősszel pártkongresszus lesz Kínában, és ilyenkor mindenki fél bármilyen hirtelen változtatástól, bármilyen markáns megnyilatkozástól, hiszen az életébe vagy a politikai karrierjében kerülhet egy rossz mozdulat is.

"Egy ilyen fontos politikai esemény előtt nem mondhatja azt a Kommunista Párt vezetése, hogy az elmúlt két évben nem azt csináltuk, amit csinálni kellett volna, és visszavonjuk az eddigi intézkedéseinket" – szögezte le a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 19:20
×
×
×
×