eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Denisz Smihal ukrán kormányfő és Petr Fiala cseh kormányfő (b-j) sajtótájékoztatót tart Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésük után Kijevben 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Adrzej Lange

Felvetődött, hogy az orosz hadsereget elhagyó katonák menedéket kapjanak

Ukrajnának most leginkább fegyverekre és haditechnikára van szüksége, hogy sikeresen meg tudja védeni magát az orosz támadás ellen - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában, miután visszatért az ukrán fővárosból, ahol kedden lengyel és szlovén kollégájával együtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Denisz Smihal ukrán kormányfővel találkozott. Varsó szerint a háborús bűntettek megakadályozásához szükség lenne egy ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszióra.

"Az oroszok nagy túlerőben vannak, és az ukránoknak most elsősorban légvédelmi rakéták és tankelhárító lövedékek, páncéltörők kellenek. Ha ezekkel Ukrajna rendelkezni fog, képes lesz megvédeni magát" - mondta a cseh kormányfő a prágai katonai repülőtéren megtartott sajtótájékoztatóján.

Petr Fiala úgy vélte: amennyiben Európa és a NATO továbbra is kitart Ukrajna támogatásában, és következetesen alkalmazza az Oroszország elleni gazdasági szankciókat "esély van a (konfliktus) békés, diplomáciai megoldására".

A kijevi tárgyalások tartalmáról szólva Fiala elmondta: a felek felvetették olyan szövetség létrehozását is, amelyben a részt vevő országok menedéket adnának az orosz hadsereget elhagyó katonáknak.

Az ukránok az életükért, a hazájukért és a szabadságért harcolnak, de egyben a többi európai országért is harcolnak - fogalmazott a cseh kormányfő. "Támogatnunk kell őket ebben a harcban. Azért utaztunk oda személyesen, hogy kinyilvánítsuk: a harcban nincsenek egyedül. Mi velük vagyunk" - szögezte le Petr Fiala.

Petr Fiala hangsúlyozta, hogy Csehország továbbra is határozottan kiáll Ukrajna mellett és minden módon, beleértve a fegyverszállításokat is, "támogatni fogja harcát az orosz megszállók ellen".

Varsó békefenntartó missziót javasolt

A háborús bűntettek megakadályozásához lenne szükség az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszióra, amelynek gondolatát Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetette fel Kijevben - közölte szerdai sajtóértekezletén Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A háborús bűntettek megakadályozásához lenne szükség az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszióra, amelynek gondolatát Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetette fel Kijevben - közölte szerdai sajtóértekezletén Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A szóvivő újságírói kérdésre reagálva kommentálta a biztonságért felelős kormányfőhelyettes szavait azt követően, hogy Kaczynski, valamint Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő kedden az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel találkozott.

Kaczynski a találkozót követő keddi, kijevi sajtókonferencián arról beszélt, hogy nemzetközi humanitárius és békefenntartó missziót kellene küldeni Ukrajnába, "akár a NATO részéről, akár szélesebb keretben". Olyan erőről lehet szó, amely meg is tudja védeni magát a veszélyes területen - tette hozzá.

Müller - aki a keddi kijevi látogatáskor a lengyel-cseh-szlovén küldöttség tagja volt - elmondta: Kaczynski a javaslattal olyan békemisszió megalakítására szólította fel a nemzetközi közösséget, amely elsősorban az ukrajnai humanitárius folyosókat biztosítaná, és őrködne az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása felett.

"A nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül, hogy az orosz katonák háborús bűnöket követnek el Ukrajna területén" - hangsúlyozta Müller.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×