eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A NASA Earth Observatory által 2019. augusztus 24-én közreadott térkép a brazíliai erdőtüzekről a Terra és az Aqua MODIS műholdak által 2019. augusztus 15. és 19. között megfigyelt területeken. A látható és infravörös tartományban működő képalkotó műszeregyüttes, a VIIRS (Visible Infrared Imager Radiometer Suite) által készített éjszakai felvételen a tüzet a narancssárga színek jelzik, a városok fehérek, az erdős területek feketék, a trópusi szavannák szürke színűek. Az Amazonas vidékén napok óta súlyos erdőtüzek pusztítanak a magas hőmérséklet, a csapadékszegény időjárás, a szárazság, valamint az erdőirtások miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/A NASA Earth Observatory

Klímacsúcs - Lépett a sokat vádolt Brazília

A brazil kormány a glasgow-i klímacsúcs alkalmából a korábbiaknál ambiciózusabb klímacélokat, a szén-dioxid-kibocsátás radikálisabb csökkentését és az illegális erdőirtás elleni hatékonyabb küzdelmet jelentett be hétfőn.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az eddig ígért 43 százalék helyett 50 százalékkal akarják csökkenteni 2030-ra, és 2060 helyett már 2050-re el akarják érni a karbonsemlegességet. A kibocsátási vállalások referenciaéve 2005. A hivatalos bejelentést erről a Glasgow-ban hétfőn elkezdődött klímakonferencián fogják megtenni - közölte Joaquim Leite környezetvédelmi miniszter brazíliavárosi sajtóértekezletén, amit élőben közvetítettek a glasgow-i brazil pavilonban. Leite november 7-én érkezik a skóciai városba.

A miniszter bejelentése szerint

az illegális erdőirtást 2030 helyett már 2028-ra fel akarják számolni.

Jair Bolsonaro brazil elnöknek egy felvett beszédét játszották le hétfőn a glasgow-i brazil pavilonban, és ő azt mondta ebben: Brazília része annak a megoldásnak, amelyet a klímaváltozás jelentette globális kihívásra kell adnia az emberiségnek. "Azok az eredmények, amelyeket 2020-ig elértünk, bizonyítják, hogy többre is képesek vagyunk" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×