INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

amazónia

brazília

klímakonferencia

g20

Felperzselt erdő a brazíliai Pará szövetségi államban lévő Altamira közelében 2019. augusztus 28-án. Jair Bolsonaro brazil elnök országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra.

Klímacsúcs - Amazónia őslakosai előálltak a maguk igényével

Infostart / MTI

Legalább a térség 80 százalékát óvják meg - ezt kérik három és fél milliónyian.

Az Amazonas térsége 80 százalékának megóvását szorgalmazta a mintegy 3,5 millió dél-amerikai őslakost képviselő venezuelai José Gregorio Díaz Mirabal Glasgow-ban az ENSZ klímakonferenciájának (COP26) megnyitója előtt.

"Azért jöttünk el a klímkonferenciára, hogy ratifikálják a javaslatunkat, és így Amazónia 80 százaléka életben maradhasson" - mondta Díaz Mirabal szombaton a skóciai nagyvárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A venezuelai környezetvédő vezeti az Amazónia Medencéje Őslakos Szervezeteinek Koordinációs Tanácsát (COICA), amely a világ legnagyobb trópusi erdősége borította kilenc országban és területen - Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana - élő őslakos népeket képviseli.

Díaz Mirabal szerint fenn kell tartani Amazóniának az Amazonas-medence kilenc országának 511 őslakos népe által garantált egyensúlyát.

A venezuelai vakuenai kurripako etnikumhoz tartozó Díaz Mirabal szerint olyan gazdaságot kell teremteni, amely az élet minden formáját hasznosítja, támogatja az őslakos népeket és megőrzi az erdőt.

Az amazonasi őserdő 8,4 millió négyzetkilométeres és a világ édesvízkészletének 20 százaléka található benne. A Meteorológiai Világszervezet minapi jelentése szerint az olyan ökoszisztémák, köztük az Amazonas esőerdői, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-kibocsátás forrásává váltak az erdőégetések és erdőirtás miatt, amely jelentősen csökkentette területüket is.

A vasárnap kezdődő és november 12-ig tartó glasgow-i klímakonferencián hétfőn és kedden a világ több mint 120 állam- és kormányfője vesz részt. A tanácskozás célja, hogy a résztvevők elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018