INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

fudan egyetem

utcanév

kína

karácsony gergely

Fudan-ügy: újabb kínai reakció az utcanevekre

Fudan-ügy: újabb kínai reakció az utcanevekre

Infostart / MTI

Egy, a kínai állami médiához tartozó lapban megjelent vezércikk Kína-ellenesnek nevezte Budapest lépését. Szóba hozta az Egyesült Államok tevékenységét is.

A kínai állami médiához tartozó Global Times című lap internetes kiadásában megjelent vezércikk már a címében "Kína-ellenesnek" nevezte Karácsony Gergelyt, miután a főpolgármester közölte: a IX. kerület Nagyvásártelep városrészében Dalai láma út és Szabad Hongkong út is lesz.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szégyenletesnek nevezte, hogy egyes magyar politikusok Kínával kapcsolatos ügyek "felfújásával" próbálják akadályozni a két ország együttműködését.

A Global Times által megkérdezett kínai szakértők szerint a főpolgármester a "Kína jelentette fenyegetés" sulykolásával valójában politikai befolyását igyekszik növelni.

Liu Cuo-kuj, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia európai tanulmányokkal foglalkozó kutatója szerint Karácsony a sajtó és a nyilvánosság figyelmét igyekszik magára irányítani, ám lépése nem fog változtatni azon a baráti hozzáálláson, amelyet a magyarországi fővonal képvisel Kínával szemben. Liu mindazonáltal

veszélyes provokációnak nevezte Kína kulcsfontosságú érdekeinek megsértését.

A Global Times vezércikkében kiemelte: Magyarország egyike azoknak a közép- és kelet-európai országoknak, amelyek az utóbbi időben a legaktívabban fejlesztették kapcsolataikat Kínával.

A cikk szerint tavaly Kínából származott a legtöbb Magyarországra irányuló külföldi befektetés, míg az év első negyedévében a két ország közötti kereskedelem 64,7 százalékkal bővült éves összevetésben. A szerző aláhúzta: Magyarország különösen az Európai Unión belül tett egyértelmű gesztusokat Kína mellett, például amikor ellenezte, hogy az EU szankciókat vessen ki kínai tisztségviselőkre a hszincsiangi emberi jogi kérdések kapcsán. Hozzátetteá: Magyarország az uniós tagállamok közül elsőként kezdte alkalmazni a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagát.

A cikk szerzője úgy értékelte, hogy a baráti viszony ellenére Kínának fel kell készülnie arra, hogy a jövőben is előfordulhatnak időről-időre Magyarországon ellenséges gesztusok. Ezekért részben az amerikai befolyást tette felelőssé, rámutatva, hogy az elmúlt években Washington arra hangolta szövetségeseit, hogy Kínával ápolt kapcsolataikban nagyobb hangsúlyt kapjon az ideológiai vetület.

Nyitókép: Forrás: Facebook
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018