eur:
392.94
usd:
367.96
bux:
66110.56
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Forrás: Facebook

Fudan-ügy: Budapest jóváhagyására várnak az új utcanevek, de már leleplezték őket

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina ellenzéki polgármesterek erős tiltakozásnak szánják az utcaátnevezéseket a kormány Fudan Egyetemet illető terveivel szemben. A ferencvárosi kerületi vezető nem számít diplomáciai botrányra, a Kína-szakértő viszont igen.

Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út. Ezekre nevezik át a IX. kerületben azokat a közterületeket, ahol a kínai Fudan Egyetem budapesti központja épülne. A kerület polgármestere nem tart diplomáciai konfliktustól, a szakértő szerint azonban a kínaiak nem mehetnek el szó nélkül az akció mellett.

Az utcanévtáblákat Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester adta át sajtótájékoztató keretében a Nagyvásártelepen, a Fudan Egyetem tervezett helyszínén:

Karácsony Gergely a szerdai eseményen a helyhatósági választás után a kormány és az önkormányzat között a fejlesztésekről kötött megállapodásra emlékeztetett.

Baranyi Krisztina arra kérte a budapestieket, hogy nyilvánítsanak véleményt az önkormányzat által kezdeményezett közvélemény-felmérésen. Elmondta,

a vészhelyzet miatt a ferencvárosi közgyűlés jogát egy személyben gyakorolva nevezte át a szóban forgó köztereket, a döntés Budapest jóváhagyására vár.

Baranyi Krisztina nem számít diplomáciai bonyodalmakra

Minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy kifejezzék ellenvéleményüket azokkal az önkormányzatot érintő kormányzati döntésekkel szemben, amelyekkel nem értenek egyet, az utcák átnevezése egy ilyen eszköz – mondta Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármester az InfoRádiónak az átnevezésről.

Ez egy hivatalos, határozatban megszületett döntés, amit reményeim szerint jóvá hagy a főváros – mondta az ellenzéki polgármester.

„Nem értünk egyet azzal, hogy 540 milliárd forint közpénzből a Kínai Népköztársaságnak építsünk itt egy egyetemet” – tette hozzá Baranyi Krisztina.

Baranyi Krisztina hangsúlyozta: a Kínai Népköztársaság bármely egyetemét szívesen fogadná az ország, ha ugyanolyan feltételekkel, saját pénzből épülne campus Magyarországon is, mint máshol a világon.

„A fogadókészségünk nem megkérdőjelezhető – nyilatkozott Baranyi Krisztina –, hiszen nagy békében, nyugalomban él ebben az országban nagy számú kínai bevándorló. Itt arról van szó, hogy a kommunista rezsim által elkövetett bűnökkel nem értünk egyet.”

„Én nem gondolom, hogy ebből diplomáciai bonyodalom lenne

– szögezte le a ferencvárosi polgármester –, ez tipikusan olyan ügy, ami a magyar kormányzat döntéseinek előkészítését érintő elégtelen egyeztetésekről szól.”

Salát Gergely: a kínai nagykövet meghívhatja teázni a főpolgármestert

Salát Gergely sinológus úgy gondolja:

a kínai fél nem mehet el szó nélkül az akció mellett, az utcák átnevezése okozhat diplomáciai konfliktust.

„A kínaiak egyrészt nem a humorérzékükről ismertek, másrészt nem nagyon szokták tudni mire vélni, hogy egy országban nemcsak kormánypárt, hanem ellenzék is van” – fejtette ki a szakértő. Úgy látja, az, hogy milyen diplomáciai hullámokat vet az ügy, azon fog múlni, mennyire fontos a Fudan-projekt Kínának, illetve mennyire tartják arcvesztésnek az utcaátnevezéseket.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új utcanévtáblákon szereplők nem a Kínai Kommunista Párt vagy a rendszer ellenségei, hanem a kínai nemzetéi.

A Kína-szakértő szerint a háttérben egyezkedés és nyomásgyakorlás indulhat a kerületek és a főváros irányába. Előfordulhat, hogy a kínai nagykövet meghívja teázni a főpolgármestert vagy valamelyik háttéremberét, esetleg üzeneteket kapnak ellenzéki polgármesterek, hogy ezt azért nem kéne csinálni.

Salát Gergely szerint önmagában az utcák átnevezése nem elég arra, hogy Kína visszalépjen a Fudan Egyetem megépítésétől, de vélhetően ezzel nem ér véget a tiltakozás, így összességében előállhat olyan helyzet, hogy a kínaiak azt mondják: a budapesti campus ilyen áron inkább nem kell nekik.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter néhány hete az InfoRádió Aréna című műsorában részletesen beszélt a Fudan Egyetem ügyéről, kiemelve, azt szeretnék, hogy az egyetem és a kollégiumi rész együtt valósuljon meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×