eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Az Egyesült Királyság ledobná a fölös kilókat

Merész rendelettervezetet közölt a brit kormány.

A National Health Service (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, NHS) 2018-as statisztikái szerint évente 6,1 milliárd font (körülbelül 2500 milliárd forint) költséget jelent az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerének a mintegy 900 ezer elhízott kórházi kezelése – írja az Index.

A több mint 66 millió lakossal rendelkező ország felnőtt lakosságának közel kétharmada él az egészségesnél nagyobb testsúllyal, melynek fele különböző mértékben, de elhízott. Mindez pedig számos egészségügyi kockázatot rejt magában.

Pár falat még belefér?

Az elhízást a legtöbb esetben nem betegség vagy hajlam, hanem a túlevés okozza. A túlsúly elleni küzdelem eszközeiként meghozott jogszabályok többsége pontosan ezeket a döntési szituációkat próbálja megkönnyíteni.

Az egészséges életmódra buzdító tájékoztató programok és kormányzati reklámok, illetve a közétkeztetés megreformálása mellett az egészségtelen élelmiszerek árusításának korlátozása a leggyakoribb eszköze a kilók ellen folytatott harcnak.

2020. december 28-án a brit kormány egy merész rendelettervezetet közölt e termékek a forgalmazásával kapcsolatban. A jogszabály bevezetését egy online konzultáció előzi meg, ami február 22-ig tölthető ki. A jelenlegi tervezet szerint 2022 áprilisától a közepes és nagyobb boltokban:

  • az egészségtelen élelmiszerekre vonatkozó „egyet fizet, kettőt kap” és hasonló akciók, illetve a boltokban (például a bejáratnál, a kasszánál vagy a sorok végénél), vagy online kiemelt helyen lévő reklámozás szigorú korlátok közé szorulna;
  • megtiltanák a cukros üdítők ingyenes újratöltését az éttermekben;
  • a korlátozás a magas zsír-, só- vagy cukortartalmú élelmiszerekre (high in fat, salt, or sugar, HFSS) vonatkozna.

Az indokolásban szerepel, hogy a reklámok és a termékek elhelyezése kulcsszerepet játszik a döntéshozásban, például a cukros üdítők eladását a sorok végén való elhelyezés ötven százalékkal növelte meg egy kutatás szerint.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×