eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő, miután átvette a NOE-díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) belvárosi központjában tartott ünnepségen 2020. október 29-én. A NOE-díjat a családokért, kiemelten a nagycsaládokért végzett rendkívüli, áldozatos munkájáért Gál Kinga fideszes és Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselők vehették át.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Gál Kinga: a másképp gondolkodók „leszalámizására” készülhet a Néppárt

Az Európai Néppárt EP-frakciójában akar dolgozni a Fidesz–KDNP delegációja. Ezt a magyar képviselőcsoport kedden megválasztott elnöke mondta az InfoRádiónak, azt követően, hogy a Politico szerdán arról írt: úgy módosítanák az Európai Néppárt EP-frakciójának működési szabályzatát, hogy egyetlen szavazással, a képviselők egyszerű többségével is ki lehessen zárni egy egész képviselőcsoportot.

Gál Kinga lett a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a lemondott Szájer József után. A frissen megválasztott elnök az InfoRádióban elmondta: a delegáció vezetőjével szemben, aki a mindennapi működést koordinálja, az elnök elsősorban a magyar néppárti delegáció érdekeit képviseli a frakció parlamenti munkájában, és jelen van azokon az üléseken, ahol a megfelelő érdekérvényesítés szükséges.

A politikus meglehetősen fura történetnek nevezte, hogy nemrégiben az Európai Néppárt igencsak megnyirbálta Deutsch Tamás delegációvezető jogosítványait. Sokban azonban ez nem fogja érinteni Gál Kinga leendő feladatait, hiszen – mint fogalmazott – a delegáció minden egyes tagja eddig is aktívan dolgozott a frakcióban, amit a jövőben is folytatni fognak. És

lesz aki hozzászól majd a plenáris ülésekhez, érvényesítve a magyar fél érdekeit minden olyan helyen, ahol erre szükség lesz.

A Politico közben arról írt, öttagú munkacsoportot hozott létre az Európai Néppárt európai parlamenti csoportjának elnöksége annak megvizsgálására, miként lehetséges a frakció működési szabályzatának módosítása, amely egyebek mellett lehetővé tenné az egyéni tagság megszüntetése mellet egy egész képviselőcsoport tagságának megszüntetését is. Gál Kinga ezt úgy kommentálta, most néhányan úgy gondolhatják, hogy mindezt a Fideszre alkotnák, de mindenképp nagyon furcsa hozzáállást tükröz. Reméli továbbá, hogy

nem fog végül átmenni, és a józan ész győzedelmeskedik, máskülönben azok, akik másképp gondolkodnak a frakcióban, más hangot ütnek meg bizonyos kérdésekben, könnyen „leszalámizhatók” lennének.

Gál Kinga emlékeztetett, az Európai Néppárt mindig is azért tudott erős maradni, mert a vélemények széles palettáját tudta ötvözni. Ha viszont elkezd kizárni képviselőcsoportokat, nehéz lesz már azt megfogalmazni, hogy mitől is a legtöbb hangot magába foglaló társulás az európai párcsaládok sorában.

Gál Kinga arra is kitért, a Fidesz esetleges kizárásáról korai beszélni, különösen úgy, hogy az említett szabályzatról még semmilyen vitát nem lehetett lefolytatni, hiszen az egyeztetési feltételek nem adottak. Az online világ pedig nem igazán teszi lehetővé, hogy látható legyen, mi is van egyes gondolatok mögött. Elképesztőnek tartja, hogy például a Politicóból tudnak meg elnökségi belső vitákat, ami komoly problémákat vetít előre. Mint mondta,

sokan felháborodottak, ezért a vezetőségnek el kellene gondolkodnia.

A politikus úgy látja, a Fidesz–KDNP delegációja kifejezetten erős és dolgos, szakmailag megállja a helyét, ezért nem látja azt a problémát, hogy ne tudnának felemelt fejjel dolgozni a néppárti frakcióban az következő időszakban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×