eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Trump amerikai elnök videokonferencia keretében beszél az amerikai hadseregben szolgáló katonákkal a hálaadás napja alkalmából 2020. november 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Rendezett hatalomátadást ígér Trump

A távozó amerikai elnök szerint ez csak a harc kezdete.

Közleményt adott ki szóvivője útján Donald Trump amerikai elnök, melyben azt írja, hogy bár egyáltalán nem ért egyet a novemberi elnökválasztás eredményével, "és a tények az ő oldalán állnak", rendezett hatalomátadás lesz január 20-án.

"Mindig is azt mondtam, hogy folytatjuk a harcot, hogy csak a jogszerű szavazatokat számolják meg. Bár ez az elnökség történetében a legnagyszerűbb első ciklus végét jelenti, ez csak a harc kezdete, hogy újra naggyá tegyük Amerikát!"

- osztotta meg a Twitteren Trump üzenetét Dan Scavino, az elnöki sajtóstáb közösségi médiáért felelős vezetője, miután az elnök fiókját a Twitter ideiglenesen zárolta, mert állításaival az elnök megsértette az oldal szabályait.

Nem sokkal korábban, csütörtök hajnalban az amerikai

kongresszus hitelesítette Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét.

Ez csak az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt Joe Biden győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták.

A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet, majd ezután két órával a kongresszus folytatta a munkáját.

A kifogást emelő republikánusok arra hivatkoztak, amit Trump elnök hangoztatott mindvégig a választás óta, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, noha erre a szövetségi igazságügyi minisztérium sem talált bizonyítékot. Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött. Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×