eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Hamarosan döntenek a jogállami teljesítményt értékelő jelentésekről

Az Európai Bizottság elnöke szerint össze lehet kapcsolni a jogállamiságot az uniós pénzek kifizetésével, de arra figyelmeztetett, ebben meg kell állapodniuk a tagállamoknak az Európai Parlamenttel.

Interjút adott más lapok mellett a Népszavának is Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság egy éve regnáló elnöke, egy nappal brüsszeli évértékelője után.

A beszélgetésben főképp a jogállamiság, a migráció és az emberi jogsértések uniós szankcionálása került terítékre.

Ursula von der Leyen fontosnak nevezte az uniós pénzt felhasználók utólagos nyomon követését, az általa vezetett testületnek már két éve van egy csomagja arra, hogy miképp lehetne

összekapcsolni a joggállamiságot a kifizetésekkel.

A terv most a tagállami válaszokra vár, majd az Európai Parlament és az egyes országok megállapodására.

Közben jelentés készült a 27 ország jogállami teljesítményét értékelendő, ezt szeptember 30-án fogja elfogadni az uniós ellenőrző testület - számolt be róla. A jelentés gerincét a korrupció, a média sokszínűsége, a fékek és egyensúlyok rendszere, illetve a veszélyhelyzeti kormányzás alatt hozott intézkedések adják.

Az Európai Bizottság már a jövő hét közepén jóváhagyja az EU új migrációs politikájáról szóló jogszabályi előterjesztését, amely egyensúlyt kíván teremteni a szolidaritás és a felelősségvállalás között:

hangsúlyt helyez a tagállamok közötti egyenlő teherviselésre a megerősített határőrizettől a befogadottak integrációjáig.

Ursula von der Leyen a rendszert hatékonynak és emberségesnek tartja.

„Az Európai Unió akkor erős, ha egységes”- mondta a bizottsági elnök. A fehérorosz helyzettel kapcsolatban még mindig nincs egységes EU-álláspont, ezzel kapcsolatban elmondta, egyes tagállamok vélt vagy valós nemzeti érdekre hivatkozva bénítják ezt, de a külpolitikában kulcs

  • a gyors reagálás és
  • a világos beszéd.

Ezzel kapcsolatban elmondta még, készül az amerikai Magnyitszkij-törvényhez hasonló jogszabályi javaslat

az emberi jogsértések európai szintű büntethetőségéről.

Ennek lényege, hogy már nem egyhangúság, hanem a minősített többség elég volna az egységes külpolitikai állásfoglaláshoz.

A brexitalku londoni lesöprésére nem számított, el is vonja az a figyelmet a kereskedelmi tárgyalásokról.

A koronavírus-járvány miatt fellazított költségvetési fegyelmet nem szigorítják még vissza, de elvárja, hogy a tagállamok a beruházásokat zöld és digitális szellemben végezzék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×