eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Gyévai Zoltán: Ursula von der Leyen konkrét terveket vázolt fel

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint az Európai Bizottság elnöke a koronavírus-járvánnyal, a minimálbérrel, a klímavédelemmel és az Unió külpolitikájával összefüggésben is minden korábbinál konkrétabb terveket és határozottabb véleményeket fogalmazott meg évértékelő beszédében.

Fontos bejelentéseket tett évértékelő beszédében Ursula von Leyen, az Európai Bizottság elnöke, egyebek mellett az egységes minimálbérről - mondta az InfoRádióban Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője. Rámutatott: ennek előkészítéséről már voltak információk, most azonban megerősítette, hogy nemsokára egy jogszabály-javaslattal fognak előállni az Európai Bizottság számára. A lényege az lenne, hogy

minden európai országban legyen elérhető a minimálbér valamilyen formában.

Az Európai Bizottság elnöke egy új, minden korábbinál ambíciózusabb klímavédelmi célt is megfogalmazott - hívta fel a figyelmet a szakértő. Hivatalosan is megerősítették, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig elérni kívánt 40 százalékos csökkentési szintjét 1990-hez képest legalább 55 százalékra fogják emelni.

"Ennek nagyon fontos üzenete van az emberek, a gazdasági szereplők számára is: az EB gyakorlatilag felvette a kesztyűt és egy ambiciózusabb irányt választott"

- mutatott rá a Bruxinfó főszerkesztője, hozzátéve: számos környezetvédő úgy gondolja, még ez is kevés ahhoz, hogy az EU meg tudjon felelni a párizsi klímaegyezményben vállaltaknak.

Gyévai Zoltán szerint az Európai Egészségügyi Unió logikus válasz a koronavírus-járvány első hullámának rossz tapasztalataira. Azt akarják ezzel megelőzni, hogy legközelebb az uniós tagállamoknak ne "egymás nyakán keresztül" kelljen harcolniuk lélegeztetőgépekért harmadik országok (Kína, India vagy más országok) piacain.

A Bruxinfó főszerkesztője a digitális átállásra vonatkozó elnöki bejelentést is érdekesnek tartja.

Az EU tulajdonképpen egy egységes európai digitális személyi kártyát kíván bevezetni, amit minden uniós állampolgár használhatna a kerékpárbérléstől az adóügyek intézéséig sok területen.

Ennek mindenki látja az előnyét, ám a technikai és adminisztratív megvalósítása nehézséget jelent, miután ez fontos tagállami hatáskörnek, a szuverenitás részének számít pillanatnyilag - mutatott rá Gyévai Zoltán.

A Bruxinfó főszerkesztője kiemelte továbbá, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében figyelemre méltó határozottsággal ált ki a fehérorosz tüntetők mellett és Oroszország ellen.

(Az évértékelőt és az azt követő felszólalásokat élőben közvetítettük, beszámolónkat ezen a linken olvashatják el.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×