eur:
393.58
usd:
368.73
bux:
65681.18
2024. április 23. kedd Béla
Illegális bevándorlók menekülnek a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstáborból, ahol újra tűz ütött ki 2020. szeptember 9-én. A 2800 személyesre tervezett Moria táborban, ahol 12 600 ember tartózkodott, rendszeresek voltak a rendbontások, miután a létesítményt koronavírus-fertőzés miatt karantén alá helyezték. A görög hatóságok szerint a tábor lakói gyújtogattak a koronavírus terjedésétől tartva és az elrendelt karantén elleni tiltakozásul.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Megvan, kik lehetnek a felelősök a pusztító leszboszi tűzvészért

Közben kiderült, hogy a telet várhatóan sátrakban kell tölteniük a táborlakóknak.

A görög rendőrség elfogott öt gyanúsítottat, akiknek a hatóságok szerint közük volt ahhoz, hogy a múlt héten porig égett a moriai menekülttábor a görögországi Leszbosz szigetén - jelentette be az athéni kormány. Mihalisz Hriszohoidisz polgári védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy további egy embert még keresnek. Részleteket nem árult el.

A 12 ezer embernek otthont adó tábor a múlt héten égett le. Helyette

a kormány egyelőre sátortábort állított fel és bejelentette, hogy akik nem hajlandóak odaköltözni, azok nem kaphatnak menekültstátust.

Notisz Mitarahi görög migrációügyi miniszter kedden azt is kijelentette, hogy a hatóságok akár erőszakkal is készek átvinni a hajlék nélkül maradt embereket a sátortáborba. Sokan azért nem akarnak odamenni, és inkább a szabad ég alatt tengődnek, mert attól tartanak, hogy hosszú hónapokra a sátortáborban ragadnak. Egyelőre az 5000 férőhelyes átmeneti táborban mintegy 800 ember van. Mitarahi közölte, hogy továbbra is folynak az erőfeszítések, hogy a hajléktalanná vált emberek önként költözzenek be a sátrakba.

"Ha a szép szó nem használ, akkor be kell vetnünk a rendőrséget. Kötelesek átköltözni az új táborba"

- hangoztatta a miniszter a Mega TV görög csatornának. Mitarahi egyúttal elismerte, hogy a telet várhatóan sátrakban kell tölteniük a táborlakóknak, mert az új, állandó létesítmény felépítéséhez várhatóan legalább hat hónapra lesz szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×