eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
A koronavírus-járvány miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítést végeznek a lengyel parlamenti alsóháznak, a szejmnek otthont adó épületben, Varsóban 2020. március 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Wojciech Olkusnik

Lengyelországban is kötelező lesz a szájmaszk

Lengyelországban meghosszabbítják a koronavírus terjedését lassító mozgáskorlátozásokat, az iskolai távoktatást, elhalasztják az érettségi vizsgákat - közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A miniszterelnök szerint az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak,

ha ezeket nem vezették volna be, jelenleg Lengyelországban akár 40 ezernél több fertőzés is lehetne, a csütörtök délelőttig kimutatott mintegy 5,3 ezer helyett.

A márciusban elrendelt, eredetileg szombatig érvényes korlátozásokat, valamint a nem életfontosságú cikkeket árusító boltok, bevásárló központok, kozmetikai, fodrászati szalonok, továbbá a kulturális intézmények bezárásáról szóló intézkedéseket egy héttel, április 19-ig hosszabbítják meg - mondta Morawiecki.

Április 26-ig hosszabbítják meg az iskolai távoktatást, ezzel együtt a 8 évnél fiatalabb gyermekekről gondoskodó szülőknek járó pénzügyi támogatást is. További két hétig tart a légiforgalom szüneteltetése és az egészségügyi ellenőrzés a határátkelőkön. A március közepén létesített határzár viszont legalább május 3-ig lesz érvényben.

A tömegrendezvények tilalmát határozatlan ideig tartják fenn.

Az egyházi szertartásokon húsvét idején is legfeljebb öt hívő vehet részt a lelkészek mellett.

Az eredetileg májusra tervezett érettségi vizsgákat leghamarabb júniusban tartják meg, ezek időpontjáról majd legalább egy hónappal korábban értesítik a diákokat.

A járvány elleni harc döntő fázisa sajnos éppen a húsvéti időre esik - állapította meg Morawiecki,

arra kérve a lengyeleket, hogy szűk családi körben töltsék az ünnepeket.

Egyúttal közölte: Húsvét után tervet mutatnak be "az új gazdasági valósághoz" való fokozatos visszatérésre.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a sajtóértekezleten bejelentette: több európai országhoz hasonlóan jövő csütörtöktől közterületen kötelező lesz szájmaszk viselése, illetve az orr és száj eltakarítása kendővel, sállal. Ezzel még jobban akarják korlátozni a járvány terjedését, tekintettel arra, hogy egyre többen tünetmentesen mennek át a fertőzésen - magyarázta.

A lengyel egészségügyi tárca szerint az országban csütörtök reggelig 5341-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, eddig összesen 164 beteg hunyt el. Szerdán 357 új fertőzést, 30 halálesetet regisztráltak. A járvány növekedésének dinamikája az utóbbi napokban enyhén csökkenő tendenciát mutat. Az első lengyelországi eset kimutatása óta közel 107,6 ezer, csak szerdán több mint 8,3 ezer vírustesztet végeztek. Közel 152,9 ezer embert házi karanténba helyeztek. 284-en felgyógyultak a betegségből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×