eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Gyévai Zoltán: Még óriási viták lesznek az uniós klímaalkalmazkodási pénzekről

A klímának jót tehet, a közép-európai tagállamoknak fájni fog a klímaadaptációt elősegítő új uniós pénzügyi intézkedéscsomag.

Magyarország a kibocsátáscsökkentő országok élvonalában van a levegő ipari szennyezésének visszaszorítása terén - mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője annak apropóján, hogy a következő 10 évben évi ezer milliárd eurónyi beruházás mobilizálását célozza meg a fenntartható gazdaságra való áttérés érdekében az a pénzügyi terv, amit kedden mutatott be az Európai Bizottság. A zöld átállás támogatására szánt 7,5 milliárdos alapból a Magyarországra jutó rész 82,2 millió euró, a teljes keret 1,1 százaléka. Lengyelország kapja a legtöbbet, 2 milliárd eurót.

A Bruxinfo főszerkesztője elmondta, hogy a csomag különböző finanszírozási konstrukciókat tartalmaz: egyrészt vannak a közpénzek, melyek vissza nem térítendő támogatások formájában juthatnak el a tagállamokhoz, természetesen a megfelelő társfinanszírozás mellett. "Az Európai Bizottság láthatóan abból indult ki, hogy nagyon kevés az e célra rendelkezésre álló pluszpénz, hiszen a tagállamok szinte filléreken vitatkoznak az új keretköltségvetés kapcsán a brit kilépés okozta hiány miatt" - mondta Gyévai Zoltán. Ehhez képest azt javasolta az EB, hogy emeljék 7,5 milliárd euróval azt a keretet, ami a legtöbb nettó befizető tagállam számára már eddig is elviselhetetlenül nagy volt. A főszerkesztő szerint az is kérdéses, hogy a tagállamok egyáltalán meg tudnak-e majd állapodni az alap pénzügyi keretéről.

Magyar részről különösen fontos és húsba vágó lehet az Európai Bizottság azon javaslata, mely szerint a kohéziós, vagyis a felzárkóztatási források egy részét is át kellene csoportosítaniuk

a tagországoknak ebbe az úgynevezett méltányos átállási alapba. Magyarországnak nagyságrendileg 80 millió euró jutna, amit minimum 120 millió euróval kellene kiegészítenie, viszont ez utóbbi a Kohéziós Alapból származó uniós támogatás lenne.

Ez azért problémás Magyarország számára, mert eleve jelentősen, 24-27 százalékkal visszaesne a bizottság javaslata szerint a felzárkóztatásra szánt keret a jelenlegi támogatási időszakhoz képest. Ezt a forrást csökkentené tovább a mostani bizottsági javaslat - bár tény, hogy azért ezt is értelmes célokra lehet majd költeni.

Annyiban azért érthető a közép-európai országok csalódottsága, hogy

miközben az új költségvetés a számukra biztosított kohéziós források jelentős részét elvenné, ez az új klímaátállást segítő alap ezt a veszteséget nem ellentételezi, és nem is oldja meg a régió problémáit a jelen állás szerint.

Ez a fő politkai probléma - tette hozzá Gyévai Zoltán.

A most bejelentett 7,5 milliárd eurós pénzügyi csomag mellett egyébként az EU következő 7 éves költségvetésében a források 25 százalékát különítenék el a klímacélok elérését segítő intézkedések horizontális támogatására. Úgy számolnak, hogy ennek az ezer milliárdos pénzügyi injekciónak, amit klímaintézkedésekre kaphat majd az EU, nagyjából a fele az uniós büzsdéből származhat majd, azon az alapon, hogy az uniós büdzsé minden egyes tételének 25 százalékát klímavédelmi célra kell költeniük a tagállamoknak - tette hozzá Gyévai Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×