eur:
394.36
usd:
369.21
bux:
65547.56
2024. április 23. kedd Béla
Látogatási tilalomról szóló tájékoztató a budapesti Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Részlegén 2019. január 15-én. Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el az influenzaszerű megbetegedések halmozódása miatt.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elkerülhetetlen járványra figyelmeztet a WHO

Az influenza folyton változó vírustörzsei évente egymilliárd embert fertőznek meg világszerte.

Elkerülhetetlen a következő influenzajárvány, ezért fel kell készülni a lehetséges következményekre, és nem szabad alábecsülni a kockázatokat - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, amikor a vírusos megbetegedés világméretű kitörésének megakadályozásáról szóló globális tervet ismertette.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kijelentette:

az influenzajárvány esetében nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor.

"A világméretű influenzajárvány veszélye folyton fennáll" - hangsúlyozta a szakember, hiozzátéve, hogy ébernek és felkészültnek kell lenni, mert

egy nagyszabású influenzajárvány által okozott kár túlszárnyalja a megelőzés költségeit".

A legutóbbi világméretű járványt az A típusú influenzavírus H1N1 altípusa váltotta ki 2009-2010-ben. A témában készült tanulmányok megállapítása szerint az első évben a világ lakosságának ötöde megfertőződött, miközben a halálozási arány 0,02 százalék volt. A 2009-10-es H1N1-kitörés világszerte mintegy félmillió áldozatot követelt.

Az egészségügyi szakértők legnagyobb félelme az, hogy a vírus egy halálos törzse az állatról emberre is képes átterjedni, majd olyan mutációt létrehozni, amely cseppfertőzéssel könnyen terjed emberről emberre.

Az influenza folyton változó vírustörzsei évente egymilliárd embert fertőznek meg világszerte, ebből 3-5 millió eset súlyos lefolyású. Évente mintegy 650 ezer ember életét követeli a vírus.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×