INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

marosvásárhely

iskolaügy

katolikus gimnázium

Súlyos szankcióval fenyegette meg a kormány Romániát

Infostart

Berendelte a külügyi tárca a román nagykövetet a marosvásárhelyi iskolaügy miatt. A katolikus gimnázium megmaradásáért kedden tüntetést is tartottak.

A romániai korrupcióellenes ügyészség tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert a hivatal szerint annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

Az igazgató elleni eljárás ellehetetlenítette a tanintézet működését, ami a megszűnés küszöbére akkor került, mikor a bíróság jogerősen is felfüggesztette azt a 2015-ben hozott tanfelügyelőségi határozatot, amely az iskolába sorolta az Unirea főgimnázium magyar osztályait. Mindezt a tanfelügyelőség úgy értelmezte, hogy az iskola osztályait vissza kell szervezni azokba az intézményekbe, amelyekből két éve létrehozták.

A katolikus gimnázium több mint háromszáz diákjának és tanárainak azonban még mindig rendezetlen a helyzete, holott hétfőn Romániában is megkezdődik a tanév.

A magyar kormány már korábban is kiállt az iskolai közösség mellett, ám kedden a külügyi tárca bekérette Románia budapesti nagykövetét Marius Gabriel Lazurcát – jelentette be Magyar Levente. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára rámutatott, hogy Magyarország a döntést a katolikus egyház, a magyar kisebbségek, a gyermekek, az érintett családok és a romániai restitúciós folyamat elleni támadásnak értékeli.

Magyar Levente kitért arra is, hogy a kormány határozatlan ideig felfüggeszti Románia különböző nemzetközi szervezetekbe, például az OECD-be való jelentkezésének támogatását, amelyről pénteken várható szavazás és a tagsághoz minden tagállam szavazatára szükség van.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke szintén keményen fogalmazott:

"Tiltakozom a keresztényüldözés román hatósági változata ellen. 27 esztendeje akadályozza a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraindítását a román államhatalom."

Németh Zsolt ugyanakkor üdvözölte, hogy kedden délután Marosvásárhelyen tüntetést tartottak az iskola védelmében és elismerően szólt arról is, hogy a szülők és a diákok kitartóan lépnek fel alapvető jogaik védelmében, a történelmi egyházak, az érdekképviseleti és politikai szervezetek, az erdélyi magyarság pedig egységesen tiltakozik.

Kapcsolódó hang

Bekérették a román nagykövetet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018