eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Senior woman in the city
Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Ítéletet mondtak a magyar nyugdíjakról

Magyarország jelentősen elmarad az élbolytól, de még az EU-s átlagtól is a maga 398 eurós átlag öregségi nyugdíjával.

Az Európai Unióban aktívan dolgozók kevesebb mint fele biztos abban, hogy lesz elég pénze a kényelmes élethez nyugdíjas évei alatt – írja az Euronews Business cikke nyomán a Világgazdaság. A lap megjegyzi, hogy ez a bizalmi index több országban jóval alacsonyabb, 30 százalék körüli.

Az Eurostat nyugdíjadatai szerint az öregségi nyugdíjak Európa-szerte jelentősen eltérnek mind nominális értékben, mind vásárlóerő-paritásban. A nyugdíjrendszer különbözőségére való tekintettel, az adatok egyszerűsítése érdekében a nyugdíj havi összegét az Euronews Business az éves nyugdíjjövedelmeket 12 hónappal elosztva fejezte ki.

A 2021-es évben az egy nyugdíjasra jutó átlagos havi bruttó öregségi nyugdíjkiadás igen széles skálán mozgott a luxemburgi 2575 eurótól a bolgár 226 euróig. Mindezek mellett az európia uniós átlag 1224 euró volt. A skandináv országokon kívül a "négy nagy", azaz Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország nyugdíjai mind meghaladták az uniós átlagot, ezzel szemben a Balkánon nagyon csekélyek az öregségi nyugdíjak.

Egy luxemburgi nyugdíjas csaknem 11-szer annyit kap, mint egy bolgár.

Magyarország jelentősen elmarad az élbolytól, de még az EU-s átlagtól is a maga 398 eurós átlag öregségi nyugdíjával.

Magyarország költi az egyik legkevesebb pénzt a gazdaság méretéhez viszonyítva nyugdíjra – derül ki az Eurostat összesítéséből. A most közzétett 2021-es adatokból az látszik: amíg az EU országaiban átlagosan a GDP 12,9 százalékát költötték ezekre az ellátásokra, ez az arány mindössze 7 százalék volt Magyarországon.

A tagállamok között nagy a szórás: amíg a görögöknél a bruttó nemzeti termék 16,4 százaléka megy el nyugdíjra, az olaszoknál 16,3 százalék, de még az osztrákoknál is 15, Írországban mindössze 4,5 százalék ez az arány, Máltán pedig 6,4 százalék. Magyarország a maga 7 százalékával a harmadik legalacsonyabb számot produkálja.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×