eur:
389.09
usd:
364.04
bux:
68080.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Helyére tette a friss GDP-adatot az MNB

Nemzetközi kitekintés és beszédes ábrák.

Éves összevetésben 2,4 százalékkal mérséklődött a hazai GDP a nyers adatok szerint - jelentette szerdán becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A nemzetközi összehasonlításhoz használt szezonálisan és naptárhatással igazított 2,3 százalékos hazai csökkenés az Eurostaton jelenleg elérhető 24 európai uniós tagország rangsorában 23., mindössze Észtországot megelőzve az utolsó előtti helyet jelenti - írta értékelésében a Magyar Nemzeti Bank

A kelet-közép-európai régió országai közül Észtországban a GDP a hazainál nagyobb, míg Lengyelországban, Csehországban és Lettországban a kisebb visszaesést mutatott. A második negyedévben Szlovákia és Litvánia gazdasága 1 százalék körüli, míg Horvátország és Románia GDP-je 2 százalék feletti ütemben bővült. Az Európai Unió gazdasága átlagosan 0,5, az eurozónáé 0,6 százalékkal növekedett.

A GDP éves változása 2023 másodiknegyedévében az Európai Unió országaiban
A GDP éves változása 2023 másodiknegyedévében az Európai Unió országaiban (MNB)
A hazai GDP alakulása éves és negyedéves összevetésben
A hazai GDP alakulása éves és negyedéves összevetésben (MNB)

A hazai GDP 2023 második negyedévében az egymást követő negyedik negyedévben csökkent. Az immár egy éve húzódó recesszió hátterében a magas inflációs közegben általánosan csökkenő belső kereslet és az állami beruházások visszaesése áll - összegzett a jegybank.

A reálbérek csökkenése miatt a kiskereskedelmi forgalom volumene hét hónapja mérséklődik éves alapon,

a második negyedévben átlagosan 11,4 százalékkal esett vissza. A szolgáltatások iránti keresletét kevésbé csökkentette a lakosság, így a háztartások fogyasztása az első negyedéves 3,9 százalékos visszaesése után a második negyedévben 3,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Számos, az ipart érintő megállapítás mellett kiemelik a mezőgazdaságot, amelynek teljesítménye jelentősen mérsékelte a GDP-csökkenést. A mezőgazdasági termelés 2023 második negyedévében 67,9 százalékkal haladta meg az előző évi aszályos év alacsony bázisát. A búza betakarítása a legfrissebb információk alapján 5,7 millió tonna termést eredményezett,

az 5,8 tonna/hektáros termésátlag meghaladja a 2017-2021 évek átlagos terméshozamát.

Szintén az átlagosnál jobb hozamra van kilátás a kukorica esetében.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×