eur:
388.48
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pixabay

Új időszámítás kezdődött az élelmiszerboltokban

Augusztus 1-jével megszűnt az élelmiszerek ársapkája, miközben 10-ről 15 százalékra emelte a kormány a kötelező akciózás mértékét és kibővítette az érintett termékek körét

A mai naptól új időszámítás kezdődik az árképzésben – fogalmazott az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, emlékeztetve: augusztus 1-jével megszűnt a tizennyolc hónapja fennálló hatósági árazás és ezzel minden élelmiszerüzletben többféle változás is életbe lépett. Az egyik az, hogy kilenc termékkörből hetet – a keddi naptól – kötelező a beszerzési áron értékesíteni. Tehát a kereskedő csak annyiért árulhatja, amennyiért ő is megvette, persze ehhez még hozzá kell adnia az áfát is.

Ugyanakkor ebből a kilenc termékfajtából ki kell választania kettőt, amiket még ennél is olcsóbban, a bruttó beszerzési árnál 15 százalékkal kevesebbért kell kínálnia. „Ez a rendszer előreláthatóan két hónapig marad érvényben, és reméljük, hogy ezután már az élelmiszerárak inflációja annyira mérséklődik, hogy nem lesz szükség az intézkedés fenntartására” – tette hozzá Neubauer Katalin.

Mint mondta, bízik abban, hogy az előrejelzések pontosak és két hónap elteltével vissza lehet majd térni a normális piacgazdasághoz, az árakat ismét a kereslet és a kínálat alakíthatja. Neubauer Katalin azt is elmondta, hogy az adataik alapján a vásárlók „nem éltek vissza” az ársapka kínálta lehetőséggel és a kivezetés előtt nem rohamozták meg a boltokat.

„Aki akart az már korábban felhalmozott magának annyi olcsó élelmiszert, amennyi erre a két hónapos átmenetre elegendő.

Utána pedig remélhetően stabilizálódnak az árak és nem kell újabb drágulásra számítani” – tette hozzá.

A főtitkár azt is közölte, hogy változnak a kötelező akciózás szabályai. Korábban a kormány azt rendelte el, hogy a kereskedők húsz kijelölt termékkörből minden héten válasszanak ki egyet-egyet, amit aztán 10 százalékos engedménnyel kellett árulniuk. „De kiderült – folytatta Neubauer Katalin – hogy ez a kedvezmény nem elég vonzó a vásárlóknak, ezért a kormány most 15 százalékra emelte a kötelező árcsökkentés mértékét.” Az akciózás új szabályai a mai naptól érvényesek, bár lehetnek olyan kereskedők, akiknél csak csütörtöktől, mert a korábbi rendelet is csütörtökön (június elsején) lépett életbe.

A szövetség főtitkára azonban fontosnak tartotta megemlíteni, hogy

a most felsorolt kötelezettségek csak azokra a kereskedőkre vonatkoznak, akiknek a 2021-es éves árbevétele meghaladta az egy milliárd forintot.

Ezek jellemzően a nagy élelmiszer áruházláncok és nem a kiskereskedők. Ugyanakkor Neubauer Katalin szerint további központi beavatkozásra már nem lesz szükség. Úgy gondolja, hogy az infláció visszaszorítására tett intézkedések, valamint az energia árak csökkenése, illetve a gabonapiaci túlkínálat hamarosan feleslegessé teszi a közvetlen hatósági beavatkozásokat és újra minden a piac, illetve a verseny jó értelemben vett szabályozásával fog működni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×