eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ácsteszér, 2022. november 14.MTI/Bodnár Boglárka
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Listán azok a túlárazott élelmiszerek, amiket jobb kerülni

Egyes drága élelmiszereket nem feltétlenül éri meg megvásárolni azoknak, akik most spórolni szeretnének.

A tavalyi év második felétől kezdtek el az élelmiszerek nagy mértékben drágulni, azóta nemigen volt megállás. Júniusban az élelmiszer-infláció még mindig 29 százalék fölött volt, és bár azóta az árak emelkedése megtorpant, ez nem jelenti, hogy minden olcsóbb lett. Különösen vonatkozik ez azokra a termékekre, amelyek már az áremelkedések előtt is sokba kerültek, legalábbis ár-érték arányban.

A delish.com összegyűjtötte, melyek azok a túlárazott élelmiszerek, melyek megvételét érdemes elkerülni azoknak, akik inkább spórolnának:

  • Készételek: ezek közül a rizses egytálételek a legdrágábbak. A rizs olcsó alapanyag, a legtöbb termék tulajdonképpen ebből áll, mellé csak mutatóba kerül hús vagy zöldség. Ha magunk készítjük, sok pénzt spórolhatunk, és időben is gazdaságosan jövünk ki, ha előre megtervezzük a heti menüt, amit aztán le is fagyaszthatunk.
  • Granola: a granolában vannak aszalt gyümölcsök, diófélék, de legnagyobb mennyiségben zabot tartalmaz, ami szintén filléres összetevő. Granolát magunk is készíthetünk, még a drágának számító aszalványok és magvak megvásárlásával is kevesebből kijön, mint a kész bolti.
  • Csomagolt bogyós gyümölcsök: szezonon kívül aranyárban lehet kapni ilyesmit, hiszen távoli országokból érkeznek. Vagy megvárjuk a nyarat, vagy beérjük a fagyasztottal, ami még mindig jobban megéri, mint a csomagolt.
  • Csomagolt szeletelt gyümölcsök: gyors és egyszerű, ráadásul egészségesebb, mint ha valamilyen édességgel toldanánk meg a munkahelyi ebédet. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy megvásárolni és otthon összeállítani a saját gyümölcskeverékünket sokkal olcsóbb.
  • Csomagolt saláta: a túlárazott élelmiszerek listáján előkelő helyen szerepelnek a pár szem olajbogyóval, 4 darab sajtkockával "felturbózott" saláták. Ha tehetjük, kerüljük el valamennyit jó messzire, mert ez nemcsak túlárazás, kész rablás.
  • Diákcsemege Megéri diákcsemegét vásárolni? Jól látszik az összetevők arányán, hogy gyakorlatilag mazsolát veszünk, jó drágán.
  • Csomagolt szószok, mártogatósok: az egyéb sós rágcsálnivalókhoz kapható szószokból, mártásokból, kismillió kapható, de mindegyiknek elég borsos az ára. Otthon töredékéből elkészíthetjük valamennyit, ráadásul nem kerül bele semmilyen mesterséges ízfokozó és tartósítószer.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×