eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Nem mindennapos, ami az olajárakkal történik

Az elmúlt napokban jelentősen csökkent az olaj ára a világpiacon, aminek itthon kedvező hatása van az üzemanyagok árára – hívta fel a figyelmet a Portfolio elemzője. Mohos Kristóf hozzátette: több tényező is befolyásolja azt, hogy tartós lesz-e az árcsökkenés.

Mohos Kristóf szavai alapján elképesztő bizonytalanság figyelhető meg az olajáraknál: az év első szűk 6 hónapjában a nyugati benchmark termékek, vagyis a Brent és az amerikai WTI árai jelentős kilengések mentén alakultak. Sőt, az elmúlt napokban egy meglehetősen széles esés bontakozott ki mindkét nyugati olajtípusnál, több mint 15 százalékos mínuszba kerültek.

Az emelkedés irányába hathat, és hatott is rövid ideig a múlt héten az OPEC olajhatalmak legjelentősebb termelőjének számító Szaúd-Arábia döntése, miszerint július 1-től napi 1 millió hordóval fogják csökkentei a kitermelést – tette hozzá a Portfolio munkatársa, aki szerint az amerikai kamatdöntő ülés pedig bármelyik irányba ható tényező lehet.

Ami a hazai üzemanyagokat illeti, az elemző emlékeztetett: a Brent mellett a forint–dollár-árfolyam az, ami hatással van az árakra. Előbbinél főként „oldalazás”, kisebb esés látható, míg a forint, ha csak kis mértékben is, de inkább erősödik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×