eur:
387.83
usd:
363.9
bux:
55846.48
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
A Ryanair légitársaság Nápolyból érkező, Boeing 737 típusú repülőgépe landol a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Mégsem kell kifizetnie a jókora magyar bírságot a Ryanairnek

Az extraprofitadót egy az egyben továbbterhelte tavaly a légitársaság, pedig a kormány következetes kommunikációja szerint ezt nem akarta.

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Ryanairre 2023 augusztusban kiszabott 736 ezer eurós (300 millió forintos) fogyasztóvédelmi bírságot. A hatóság azért szabta ki a büntetést a légitársaságra, mert az deklarálta, hogy a 2022 júliusától légi utasonként 10 eurós különadót egy az egyben hozzácsapták a jegyeik árához - írta a hvg.hu a Ryanair közlése alapján.

A - most már rekordnyereséget termelő - légicég emlékeztetett: a koronavírus-járvány utáni, még veszteséges időszakukban kapták a bírságot, amit "abszurdnak és politikailag motiváltnak" minősítettek. Álláspontjuk szerint a bírság megsemmisítése megerősíti, a társaságnak joga van ahhoz, hogy szabadon határozza meg jegyeinek árait. (Ismert, a Ryanair sajátos megoldással a már jeggyel rendelkező utasok egy részétől is elkérte utólag a plusz 10 eurót, és ha valakinek ez nem tetszett, jeleznie kellett a légicég erről szóló levelében feltüntetett módon, hogy visszakapja a jegy árát.)

Az ügyben éles - durva kijelentésektől sem mentes - vita alakult ki a Ryanair és a kormányzat között, majd pedig a fogyasztóvédelmi hatóság kiszabta a bírságot. Ezt támadta meg bíróságon a vállalat, és most nyert.

Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a portálnak megerősítette, hogy a törvényszék jogerősen megsemmisítette a cégre kiszabott fogyasztóvédelmi bírságot kiszabó határozatot.

Az ítélet indoklásában két fontos elem szerepel:

  • a fogyasztóvédelmi hatóság eljárása során bizonyos szabályokat nem tartottak be.
  • a Kormányhivatal a bírság kiszabását azzal indokolta, a Ryanair nem jogosult a légi utazásokra terhelt adó továbbítására, mert annak alanya a rendelet szerint nem a légitársaság, hanem a földi kiszolgálást végző cég. A bíróság ezzel szemben ítéletében azt állapította meg, hogy a légitársaság az adó alanya, ezért joggal közölhette ezt utasaival, vagyis - a fogyasztóvédelmi hatóság határozatával szemben - nem tévesztette meg őket.

A Ryanair tehát mentesül a bírság megfizetésétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Ütés után visszarántották a forintot

Ütés után visszarántották a forintot

A szerda esti Fed-üzenetek már eleve rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, és így a forint is gyengült kicsit, mert még egy idei kamatemelést vetítettek előre, illetve jövőre is az eddig gondoltnál jóval magasabb lehet az amerikai kamatpálya. Aztán csütörtökön délelőtt a magyar gazdaságpolitika irányítóitól elhangzott üzenetekre hirtelen eséssel reagált a forint. Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt jelezte, hogy újabb bankadó-emelés is jöhet a kamattámogatási programok, illetve magának a költségvetési deficitcélnak a felülvizsgálata mellett. A forintesés azzal együtt következett be, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt jelezte: óvatos lépésekkel fog haladni a magyar monetáris politika, hogy az inflációcsökkenés mellett tartósan pozitív reálkamatot kínáljon a forint. A borongós külpiaci hangulatban, az OTP Bank 6-7%-os esése mellett a forint a délutáni kereskedésben 389 közelébe esett az euróval szemben, alulteljesítést produkálva a régiós devizák között. Aztán a Fidesz frakcióvezetője felőli jelzések hatására (nem lesz bankadó emelés és a kamattámogatások felülvizsgálata), hirtelen enyhült a nyomás a magyar eszközökön.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×