eur:
388.92
usd:
361.82
bux:
68122.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Drone point view of delivery man with fast food in front of residential building, ringing on the door
Nyitókép: miodrag ignjatovic/Getty Images

Megszűnhet a csomagfutárok és az ételszállítók kiszolgáltatottsága

Levélben kért minden magyar EP-képviselőt a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy szavazza meg a platformmunkások, mint például a kerékpáros vagy robogós ételfutárok, csomagszállítók jogainak elismeréséről szóló irányelvtervezetet.

Megszűnhet az úgynevezett platformmunkások, egyebek között a magyar biciklis és robogós futárok, csomag- vagy ételszállítók kiszolgáltatottsága is azzal az irányelvtervezettel, amiről pénteken szavaznak a képviselők az Európai Parlamentben – írja a Piacesprofit.hu. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ennek apropóján levélben kért minden magyar EP-képviselőt, hogy szavazza meg a javaslatot, ami révén a dolgozói szervezkedés és kollektív szerződéskötés lehetősége is jelentősen könnyebbé válna a platformok alkalmazottai számára.

Az MASZSZ elnökének elmondása szerint a platformok sokszor a munkáltatóéhoz hasonló utasítási, ellenőrzési és szankcionálási jogokat gyakorolnak a papíron „vállalkozóként” foglalkoztatott dolgozóik felett, miközben a platformmunkásokat olyan munkajogi garanciák sem illetik meg, mint a rendszeres pihenés, biztonságos munkakörnyezet vagy éppen a kollektív alku. Eközben

a platformok jelentős nyereségre tehetnek szert azáltal is, hogy lényegében jogi korlátok nélkül mondhatják fel a foglalkoztatást,

továbbá túlórapénzt, valamint balesetek esetén a munkavállalókat megillető kártérítést sem fizetnek a munkásaiknak – teszi hozzá Zlati Róbert.

A mostani irányelvtervezet ezen a visszás, a dolgozók érdekeit súlyosan csorbító helyzeten változtatna többek között azzal, hogy „vélelmet” állít fel a platformmunkások munkavállalói helyzete mellett. A tervezet elfogadásával a dolgozói szervezkedés és kollektív szerződéskötés lehetősége is jelentősen könnyebbé válna a platformok alkalmazottai számára.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×