eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Outdoor detail shot with lot of brand new cars in a row
Nyitókép: roibu/Getty Images

A hazai autószalonok sem fognak fényárban úszni, ha kinyitnak egyáltalán

Az idei első kilenc hónapban 85 769 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac – ismertette érdeklődésünkre Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke, hozzátéve: a valós képet árnyalja, hogy a szerződéskötés és az átvétel között gyakran hónapok telnek el.

Az újautó-kereskedelem statisztikái körülbelül 10 százalékos csökkenést mutatnak, ami alapvetően abból fakad, hogy a gyártók szállítási készsége továbbra sem állt helyre – kezdte Gablini Gábor hozzátéve: érkeznek ugyan autók, csak korlátozott mennyiségben, nem annyi, mint amennyi megrendelés született az elmúlt időszakban. Ráadásul a mostani beérkezések van, hogy egy-másfél évvel ezelőtti megrendelt autókról szólnak. Magyarán nem köthető össze a piac valós állapota azzal, hogy perpillanat mennyi szerződéskötés születik – magyarázta a szakértő.

Mindenesetre a szokásos augusztus végi, illetve szeptemberi gyengébb forgalom idén sem maradt el, de október kezdetével megint növekedésnek indult az érdeklődők száma. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségenél arra számítanak, hogy az október–november–december – ahogyan már megszokott – kicsit erősebb időszaka lesz az újautó-értékesítésnek, mind a haszon-, mind a haszongépjárművek esetében is.

Gablini Gábor mindenképpen jó hírnek tartja, hogy egyre több gyártó jelzi, hogy sikerül legalább részben konszolidálnia az elmúlt fél-háromnegyed év problémáit, így egyre több modellnél rövidül a gyártás, azaz a megrendelési határidő. Mint mondta,

sok márkánál már azon gondolkodnak, mi legyen a hamarabb beérkező autókkal,

hiszen a vásárlók nem feltétlen vannak erre felkészülve.

Az importőröket érintő energiaszámlákat illetően úgy fogalmazott, hogy nagyon szélsőséges eltérések lehetnek: van ahol kétszeres a gáz árának az emelkedése, van ahol 15-16-szoros és van, ahol még ennél is jelentősebben magasabb. Ráadásul sok kolléga euró alapú árat kapott, így az árfolyamkockázat-kezelés is rájuk hárul, ami tovább rontja a tervezhetőséget és stabilitást – mutatott rá Gablini Gábor.

A szalonok így arra kényszerülnek, hogy például ők is lejjebb csavarják a fűtést, vagy éjjelre lekapcsolják a homlokzati világítást. „Minden olyat, amit a józan ész diktál, azokat a takarékosságokat megtesszük” – fogalmazott a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke arra is felhívva a figyelmet, hogy a márkakereskedők a nyitvatartási időt is az érdeklődéshez igazíthatják, sőt, szombaton pedig szükség lehet majd az előzetes egyeztetésre, hogy nyitva legyenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×