INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

budapest airport

terminál

A legnagyobb reptéri fejlesztés csak most jön – látványtervek

A legnagyobb reptéri fejlesztés csak most jön – látványtervek

A tervek szerint 2024-ben újra megnyílna a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja. De csak 2028-ig, amíg el nem készül a 3-as terminál. Az 1. terminál látványtervei már készen vannak, jelenleg az engedélyeztetés zajlik – számolt be a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

A Budapest Airport az elmúlt három év során 70 milliárd forintnyi újítást-korszerűsítést hajtott végre a Liszt Ferenc repülőtéren, a legnagyobb és leglátványosabb korszerűsítés azonban csak most következik: a tervek szerint 2024 nyarára ugyanis újranyithat a tíz évvel ezelőtt bezárt 1-es terminál, tekintve hogy úgy számolnak, legkésőbb 2024-re – de inkább talán már 2023-ra – a budapesti légikikötő újra elérheti a járvány előtti utasforgalmi szintet, azokat a rekordszámokat, amiket 2019-ben produkált – kezdte Valentínyi Katalint kommunikációs igazgató. Ugyanakkor a 3-as terminál – a beruházás nagyságából adódóan – hat év múlva, tehát csak 2028-ban nyílhat meg a jelen elképzeléseik szerint. A kommunikációs szakember megjegyezte: a Budapest Airport több opciót is megvizsgált a kapacitásbővítésre az átmenti négy-öt éves periódusra, de a legkézenfekvőbb az 1-es terminál újranyitása volt.

A fejlesztések során maradéktalanul szeretnék megőrizni az 1-es terminál műemlék jellegét – folytatta Valentínyi Katalin –, hiszen egy gyönyörű, kivételes art deco épületről van szó. Miután viszont jellegéből és méretéből adódóan a létesítmény nem lenne képes kielégíteni az utasforgalmat, a mostani 24 000 négyzetméteres területet további 7000-rel bővítik majd; a beszerzés és kivitelezés nagyjából 2 évet vesz majd igénybe, mely során lecserélésre kerülnek az elavult biztonsági rendszereket és röntgengépek is – tette hozzá a BA munkatársa.

A legfontosabb fejlesztések között egy új és korszerű utasbiztonsági ellenőrzőrendszer kialakítása szerepel, de elengedhetetlen a poggyászvizsgáló berendezések cseréje, illetve az utasbarát várakozóhelyek kialakítása. Az említett 7000 négyzetméteres bővítést egy könnyűszerkezetes móló hozzácsatolásával a mostani épülethez érik majd el.

Budapest Airport/Facebook
Budapest Airport/Facebook

Az 1-es terminál 2028-ban a tervek szerint ismét bezár a normál utasforgalom előtt, amit akkor már az új 2-es és 3-as terminál fog egyben kezelni Tehát az 1-es újranyitását átmeneti időszakra tervezik – ismételte meg Valentínyi Katalin.

Budapest Airport/Facebook
Budapest Airport/Facebook
Budapest Airport/Facebook
Budapest Airport/Facebook
Nyitókép: Budapest Airport/Facebook

Kapcsolódó hang

A legnagyobb reptéri fejlesztés csak most jönA legnagyobb reptéri fejlesztés csak most jön – látványtervek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018