eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Budapest Airport/Facebook

A legnagyobb reptéri fejlesztés csak most jön – látványtervek

A tervek szerint 2024-ben újra megnyílna a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja. De csak 2028-ig, amíg el nem készül a 3-as terminál. Az 1. terminál látványtervei már készen vannak, jelenleg az engedélyeztetés zajlik – számolt be a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

A Budapest Airport az elmúlt három év során 70 milliárd forintnyi újítást-korszerűsítést hajtott végre a Liszt Ferenc repülőtéren, a legnagyobb és leglátványosabb korszerűsítés azonban csak most következik: a tervek szerint 2024 nyarára ugyanis újranyithat a tíz évvel ezelőtt bezárt 1-es terminál, tekintve hogy úgy számolnak, legkésőbb 2024-re – de inkább talán már 2023-ra – a budapesti légikikötő újra elérheti a járvány előtti utasforgalmi szintet, azokat a rekordszámokat, amiket 2019-ben produkált – kezdte Valentínyi Katalint kommunikációs igazgató. Ugyanakkor a 3-as terminál – a beruházás nagyságából adódóan – hat év múlva, tehát csak 2028-ban nyílhat meg a jelen elképzeléseik szerint. A kommunikációs szakember megjegyezte: a Budapest Airport több opciót is megvizsgált a kapacitásbővítésre az átmenti négy-öt éves periódusra, de a legkézenfekvőbb az 1-es terminál újranyitása volt.

A fejlesztések során maradéktalanul szeretnék megőrizni az 1-es terminál műemlék jellegét – folytatta Valentínyi Katalin –, hiszen egy gyönyörű, kivételes art deco épületről van szó. Miután viszont jellegéből és méretéből adódóan a létesítmény nem lenne képes kielégíteni az utasforgalmat, a mostani 24 000 négyzetméteres területet további 7000-rel bővítik majd; a beszerzés és kivitelezés nagyjából 2 évet vesz majd igénybe, mely során lecserélésre kerülnek az elavult biztonsági rendszereket és röntgengépek is – tette hozzá a BA munkatársa.

A legfontosabb fejlesztések között egy új és korszerű utasbiztonsági ellenőrzőrendszer kialakítása szerepel, de elengedhetetlen a poggyászvizsgáló berendezések cseréje, illetve az utasbarát várakozóhelyek kialakítása. Az említett 7000 négyzetméteres bővítést egy könnyűszerkezetes móló hozzácsatolásával a mostani épülethez érik majd el.

Budapest Airport/Facebook
Budapest Airport/Facebook

Az 1-es terminál 2028-ban a tervek szerint ismét bezár a normál utasforgalom előtt, amit akkor már az új 2-es és 3-as terminál fog egyben kezelni Tehát az 1-es újranyitását átmeneti időszakra tervezik – ismételte meg Valentínyi Katalin.

Budapest Airport/Facebook
Budapest Airport/Facebook
Budapest Airport/Facebook
Budapest Airport/Facebook
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×