eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/4iG

Korányi G. Tamás: a 4iG lehet az ötödik blue chip a BÉT-en

Rendkívüli közgyűlést tart február végén az informatikai vállalat, a cél a további akvizíciós célokat szolgáló tőkemelés – mondta a tőzsdei szakértő.

Február 24-én lesz a következő rendkívüli közgyűlés, a napokban tette közzé a napirendet a 4iG. Ebből kiderül, hogy miközben január végén már végrehajtott egy igen jelentős tőkeemelést – a részvényszámot 100 millióról 220 millióra növelte 670 forintos áron, és összesen 78 milliárd forintnyi új részvényt bocsátott ki –, most viszont az igazgatóságot fölhatalmazzák további tőkeemelésre, mondta megkeresésünkre Korányi G. Tamás.

A tőzsdei szekértő szerint az ügy érdekessége, hogy körülbelül 20 millió darab részvényt 670 forinton és kevesebb mint további 10 millió darabot 850 fordított bocsáthat ki az igazgatóság. Az eltérésnek az lehet az oka, hogy az akvizíciók érdekében tárgyalnak – vélhetően külföldi – befektetőkkel, és van, amelyikkel még a januári árfolyamon állapodtak meg, míg másokkal később, ők már a jelenlegi, 850 forint körül árszinten szállhatnak majd be. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy kikről van szó.

A tervezett akvizíciókról Korányi G. Tamás elmondta, decemberben 350 milliárd forint értékű kötvényt is kibocsátott a cég, és ha a most tervbe vett új részvénykibocsátás is megvalósul, akkor a cég 450-460 milliárdnyi forrást költ el. Ennek a felét a Digi megvásárlására lényegében már el is költötte. A másik nagy akvizíció, amiről szó van, az a SpaceCom nevű izraeli műholdcég, amit eredetileg december végén vett volna meg.

"Most az az új hír, hogy a zárást február 28-ig tolták el, tehát van még olyan feltétel, amely még nem teljesült. A piac úgy véli, hogy az izraeli hatósági engedélyek csúszhatnak. A SpaceCom 51 százalékát veszik meg, de előre haladott tárgyalásokat folytatnak az albán Telekom 80 százalékáról, a montenegrói Telekomról, megvette már az InviTechet korábban ősszel, tehát egy korábbi IT-cégből egy telekommunikációs és műholdcéggé válik a 4iG" – mondta a szakember.

Előfordul tehát, hogy ilyen nagy tranzakcióknál fennakadás történik. Például egy múlt heti hír szerint a MVM Net és az Antenna Hungária közötti akvizíció egy kicsit megakadt. Az Antenna Hungária az az állami cég, amelyben 75 százalékot szerezne a 4iG. Úgy volt, hogy megveszi az MVM-től a saját távközlési cégét, hálózatát is, de itt volt valamilyen akadály. Ugyanakkor a 4iG utalt arra, hogy ez csak csúszás, tehát továbbra is az a terv, hogy az Antenna Hungáriában többséget szerez, és az MVM Net vélhetően bele fog kerülni az Antenna Hungária portfóliójába, csak kicsit később – magyarázta.

"A mostani közgyűlésen már többet fogunk tudni, de igazán az éves rendes közgyűlésre,

április végére áll össze ténylegesen ez a hatalmas telekommunikációs, informatikai, regionális holding, amely méretében most már több mint a Magyar Telekom fele a tőzsdei értékét tekintve,

ami azt jelenti, hogy jó esélye van arra, hogy ez legyen az ötödik tőzsdei blue chip" – mondta a tőzsdei szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×