eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. március 9-i képen Elon Musk, a Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója a SATELLITE 2020 elnevezésű konferencián beszél Washingtonban. Május 9-én Musk Twitteren megfenyegette Kalifornia állambeli Alameda megye hatóságait, hogy elköltözteti a cégnek a Kalifornia állambeli Fremontban fekvő székhelyét és talán az üzemet is, mert a koronavírus-járvány miatt nem adták meg az engedélyt, hogy újraindítsa a gyártást.
Nyitókép: MTI/AP/Jeff Chiu

A leggazdagabbak vagyona hatalmasat nőtt a pandémia alatt

A legtehetősebbek még gazdagabbak lettek, miközben a járvány egyre több ember elszegényedéséhez vezet.

A legszegényebbek körében évi 21 ezer életet követelnek a rossz anyagi körülmények, miközben a világ tíz leggazdagabb embere 2020 márciusa óta több mint duplájára növelte összesített vagyonát, állapította meg az Oxfam. A szervezet a davosi világgazdasági fórum előtt adja ki minden évben a világban tapasztalható vagyoni egyenlőtlenségekről szóló jelentését, írja a BBC.

A davosi találkozón a világ politikai és gazdasági vezetői celebek, közgazdászok, újságírók társaságában találkoznak évről évre a svájci síparadicsomban panelbeszélgetésekre, valamint azok közti bulikra – igaz a járvány kezdete óta online formátumba szorult vissza ez az esemény is sok másik mellett. Az idei online találkozó témái közt feltehetően a pandémia jövőbeni felfutása, a vakcinaelosztás és a jövő energiaforrásai kerülnek terítékre.

A gazdasági rendszerek rosszul működnek

Danny Sriskandarajah, az Oxfam Nagy-Britannia vezetője szerint azért időzítik a jelentést ehhez az eseményhez, mert a gazdasági, üzleti és politikai elit figyelmét szeretnék felhívni a folyamatokra.

"Ami idén történik, az minden eddigit felülmúl.

A világjárvány alatt szinte minden nap született egy új milliárdos, eközben a világ lakosságának 99 százaléka rosszabbul él

a zárlatok, az alacsonyabb nemzetközi kereskedelem, a visszaesett nemzetközi turizmus miatt, és ennek következtében 160 millióval több ember szorult szegénységbe. Valami nagyon rosszul működik gazdasági rendszerünkben" – fogalmazott. Ennek a rossz működésnek a bizonyítéka, hogy miközben egyesek ilyen körülmények közt is gazdagszanak, a legszegényebbeket senki sem védi meg.

Elon Musk példátlanul gazdag lett

A jótékonysági szervezet által idézett Forbes-adatok szerint a világ 10 leggazdagabb emberei a következők: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault és családja, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Szergej Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer és Warren Buffet.

Vagyonuk együttesen 700 milliárd dollárról 1,5 milliárd dollárra nőtt, de jelentős eltérések vannak gazdagodásuk mértéke közt: Elon Musk vagyona több mint 1000 százalékkal ugrott meg, míg

Bill Gates-é szerényebb, 30 százalékos növekedést mutatott.

Az Oxfam jelentése szerint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya, az éhezés, a nemi alapú erőszak és az éghajlatváltozás okozta összeomlás négy másodpercenként egy halálesetet eredményez. 160 millióval több ember él napi 5,50 dollárnál kevesebből, mint ahányan a Covid-járvány hatása nélkül élnének: a Világbank ezt az összeget használja a szegénység küszöbének meghatározására.

A nőket és a kisebbségeket sújtja legjobban a helyzet

A jelentés a következőket állapította meg továbbá:

  • a világjárvány arra kényszeríti a fejlődő országokat, hogy csökkentsék a szociális kiadásokat, miközben az államadósságok növekednek,
  • a nemek közötti egyenlőség visszaszorult: 13 millióval kevesebb nő dolgozik most, mint 2019-ben, és több mint 20 millió lányt fenyeget az a veszély, hogy soha nem megy vissza az iskolába,
  • a Covid az etnikai kisebbségi csoportokat sújtotta a legsúlyosabban.

A hónap elején a Világbank elnöke, David Malpass is aggodalmának adott hangot a globális egyenlőtlenségek növekedése miatt, és azt állította, hogy az infláció hatása és az annak kezelésére irányuló intézkedések valószínűleg nagyobb kárt okoznak a szegényebb országoknak.

"A gyengébb országok kilátása továbbra is az, hogy egyre jobban lemaradnak" - mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×