INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

űrkutatás

boeing

hadsereg

Mégsem fejleszt katonai űrhajót a Boeing

Infostart

Váratlanul lépett vissza a Kísérleti Űrrepülő Programból az amerikai óriásvállalat, pedig még 150 millió dolláros támogatást is kapott a fejlesztésekre.

A Boeing azonnali hatállyal leállította az úgynevezett Phantom Expressz programját, amely egy kisebb műholdakat szállítani képes katonai űrhajó lett volna, ha elkészül – írja a Spaceflight Now híre alapján a 24.hu. Ez eredetileg egy katonai célokra használható, újrahasznosítható, olcsó műhold pályára állításra képes űrrepülőgép lett volna, amelyet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA rendelt meg az óriásvállalattól a Kísérleti Űrrepülő Program (Experimental Spaceplane Program) keretében 2017-ben.

A Boeing döntésével az egész Kísérleti Űrrepülő Program véget ér.

A program, ami XS-1 néven is futott, 2013-ban indult, és a célja az volt, hogy katonai és kereskedelmi űrrepülésre alkalmas járműveket fejlesszen ki, az eredeti elképzelés a Space Shuttle-ökhöz hasonló gépekről szólt.

Keveset tudni arról, hogy a Boeing miért döntött így, a Spaceflight Now által idézett sajtófelelős szerint a vállalat más űrkutatási programjai felé szeretné csoportosítani a pénzét és az erőforrásait.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018