eur:
393.76
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Mégsem fejleszt katonai űrhajót a Boeing

Váratlanul lépett vissza a Kísérleti Űrrepülő Programból az amerikai óriásvállalat, pedig még 150 millió dolláros támogatást is kapott a fejlesztésekre.

A Boeing azonnali hatállyal leállította az úgynevezett Phantom Expressz programját, amely egy kisebb műholdakat szállítani képes katonai űrhajó lett volna, ha elkészül – írja a Spaceflight Now híre alapján a 24.hu. Ez eredetileg egy katonai célokra használható, újrahasznosítható, olcsó műhold pályára állításra képes űrrepülőgép lett volna, amelyet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA rendelt meg az óriásvállalattól a Kísérleti Űrrepülő Program (Experimental Spaceplane Program) keretében 2017-ben.

A Boeing döntésével az egész Kísérleti Űrrepülő Program véget ér.

A program, ami XS-1 néven is futott, 2013-ban indult, és a célja az volt, hogy katonai és kereskedelmi űrrepülésre alkalmas járműveket fejlesszen ki, az eredeti elképzelés a Space Shuttle-ökhöz hasonló gépekről szólt.

Keveset tudni arról, hogy a Boeing miért döntött így, a Spaceflight Now által idézett sajtófelelős szerint a vállalat más űrkutatási programjai felé szeretné csoportosítani a pénzét és az erőforrásait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×