eur:
389.27
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Egy tyúk a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak. Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását november 15-én. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A baromfiválság már megkezdődött, a brexit pedig még rátesz egy lapáttal

Nehéz év vár idén Magyarországon a baromfiágazatra, túltermelés alakult ki, a brexit miatt pedig egyre több a bizonytalanság.

A baromfiágazatban a világ minden pontján megmutatkozik már a válság, a globális jelenségek pedig a hazai piacot sem kímélik - mondta az InfoRádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-vezérigazgatója.

Jelentős túltermelési válság kezdődött a világ minden pontján. Lényegesen több baromfitermék készül, mint amennyit a piac igényelne.

Ezt a helyzetet kicsit súlyosbította az, hogy korábban a madárinfluenza, újabban pedig a sertéspestis mint korlátozó tényező fellépett különböző piacokon. Ezek a nem várt események eléggé átrendezték a világ kereskedelmét, ezáltal a hazai keresletet és kínálatot is" - fejtette ki Csorbai Attila.

További bizonytalansági tényező a brexit, az Egyesült Királyságba ugyanis számos EU-s ország jelentős mennyiségben exportál baromfihúst.

"Senki nem tudja még, hogy a brexit hatásaként milyen kilépés valósul meg, ez egy szörnyű nagy bizonytalanság. Talán kevesen tudják, hogy jelenleg az Egyesült Királyság baromfitermékből nem önellátó, ez a mi ágazatunknak egy különösen is érdekes problémája. A lengyel baromfitermék-készítésnek jelenleg az 50 százaléka megy az Egyesült Királyságba,

nálunk is jelentős azon cégek száma, amelyek exportálnak oda, tehát ha nem lesz megfelelő átmenet a kiválás során, az Egyesült Királyságot azonnal harmadik országnak kell tekinteni. Erre sem az Egyesült Királyság adminisztrációja nem készült fel,

sem a hazai baromfiipar, amely az szigeteket fix piacnak tekintette" - hangsúlyozta Csorbai Attila.

A túltermelés a csirkehús és a pulykahús piacán is megjelent már, a pulykahús esetében azonban Csorbai Attila szerint egy korábbi negatív időszak után stabilabb a helyzet. A brexit miatti bizonytalanságok azonban ezt a termékpályát is érintik, főként a karácsonyi időszakban, az Egyesült Királyságban ugyanis ekkorra esik a pulykafogyasztás 90 százaléka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Fogy a lendület az amerikai tőzsdéken

Fogy a lendület az amerikai tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×