eur:
394.33
usd:
370.43
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szabadföldi primőr saláták Nagykanizsa kiskanizsai városrészében lévő egyik kertben. Beindult a primőrszezon, a földeken lekerültek a fóliák a sátrakról, és a piacokon egyre több szabadföldi termesztésű zöldség jelenik meg. A fűthető melegházakban termelt zöldség az összes primőrnek alig 10 százaléka. A Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint átlagosan, mintegy  100 hektáron termelnek a gazdák korai primőröket.
Nyitókép: Varga György

Az idei év időjárása rányomta bélyegét a termésmennyiségre

A káposztafélék és a burgonya ára is 20-30 százalékkal emelkedhet a következő hónapokban, mert ezekből a zöldségekből is gyengébb a termés egész Európában – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az elmúlt években alacsony volt az ára a káposztaféléknek, a termelés folyamatosan visszaesett, az időjárási viszonyok és a kártevők miatt pedig idén terméskiesés is tapasztalható – emelte ki Ledó Ferenc. A szervezet elnöke szerint áremelkedés várható, de nem drasztikus mértékben,

körülbelül 10-30 százalékkal.

Ezeknél a zöldségeknél nincs gond az importtal-beszállítással, elsősorban Lengyelországból érkezik áru, a káposztafogyasztás pedig visszaesett az utóbbi időben, ezek nem hajtják fel az árakat.

A burgonyával is hasonló a helyzet: 20-30 százalékos drágulás várható.

Az áprilisi, májusi meleg, aszályos időjárás rányomta a bélyegét a termésmennyiségre (a gyökéröldségek, hagymafélék, káposztafélék hűvösebbet igényelnének), ennek rossz hatásai ellen precíz öntözéssel lehet védekezni. A július végétől, augusztus közepéig tartó kánikula pedig a minőséget határozta meg: nem tudtak kifejlődni a zöldségek, apróbbak lettek a hagymák és a gyökérzöldségek.

Az Agrárkamara javaslata szerint növelni kell az öntözött területeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×