INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

vaddisznó

vadász

gyérítés

Kéthetes vadmalacok a Budakeszi Vadasparkban 2018. április 10-én.

A vaddisznók már nem félnek az embertől

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Miskolcon már második éve hetente két alkalommal hivatalos vadászok végzik a vaddisznó állomány gyérítését - mondta az InfoRádiónak Miskolc kommunikációs vezetője. Szabó Máté azt is közölte, hogy emellett csapdákat is kiállítanak, hogy élve fogják be a vaddisznókat.

Mint korábban írtuk, nagy gondokat okoznak a vaddisznók a Balaton térségében. De nem csak ott, Miskolcon is komoly számban vannak állatok a belterületeken és az utcákon is.

A város kommunikációs vezetője szerint nem új keletű a probléma, amelyet gyérítéssel próbálnak meg kezelni, így tavaly is voltak már kilövések. Szabó Máté elárulta, miért vannak ilyen szép számban ott a vadak.

Az egyik ok Miskolc földrajzi adottsága: a városba mélyen benyúlnak erdősávok, itt az állatok kiválóan tudnak észrevétlenül közlekedni és így eljutnak a kertekbe. A másik ok, hogy

a külterületeken nagyon sok az elhanyagolt ingatlan, az ott lehulló gyümölcsök terített asztalt jelentenek az állatoknak.

Több vaddisznógeneráció nőtt már fel ezeken a területeken, és már nem félnek az emberektől. Ezért merészkednek egyre beljebb a városba - tette hozzá a kommunikációs vezető.

Belterületi vaddisznógyérítés

Belterületen a fegyverhasználat szigorú előírásokhoz kötött. Kollégáink feltérképezték az ügy jogi hátterét és a rendőrséggel együttműködve készítettek elő a gyérítési folyamatot - mondta Szabó Máté.

"Szigorú rendőri ellenőrzéssel, rendőrségi engedéllyel, rendőri felügyelettel és hivatásos vadász felügyeletével zajlik a vadászat"

- tette hozzá. Idén három vadász segíti a vadászatot, 19 lőállást alakítottak ki a városban, amelyeket persze úgy jelöltek ki, hogy a lővonalak ne a lakott területek felé mutassanak, és a kilövéseket is nagyon szigorúan ellenőrzik.

"Elsősorban nem az állatok kiirtása a célja a városnak. Nagyon sok befogó ketrecet is alkalmaznak a vadászok, úgyhogy ezekkel több eredményt lehet elérni, mint a kilövésekkel, de az állomány gyérítése is szükséges, sajnos a ketrecek önmagukban nem elegendők" - vélekedett Szabó Máté.

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

A vaddisznók már nem félnek az embertől
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018