eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Összefogással lehetne megoldani a vaddisznó-helyzetet

Egyre több vaddisznó jelenik meg a Balaton-parti települések belterületén, a probléma Révfülöpön is riadalmat okoz. A település polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: bár a lakosok félnek, de személyes sérülés eddig nem történt. Kondor Géza szerint a céltudatos vadgazdálkodás, a csapdákkal történő állományritkítás és az elhanyagolt területek rendbetétele oldhatja csak meg a problémát.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, komoly probléma alakult ki a Balatonon a vaddisznók tömeges megjelenése miatt.

"A probléma hét-nyolc éve érte el azt a szintet, amikor már a lakosság is elkezdett vele foglalkozni, az utóbbi években pedig már azt kell mondani, hogy sajnálatos módon szinte hozzátartozik a mindennapi életünkhöz" - mondta Kondor Géza, Révfülöp polgármestere.

Az utóbbi napokban a médiában megjelent hírek erősen eltorzítják a valóságot, mert nincs azért "vaddisznó-para"

- tette hozzá.

A félelemérzet nem jó dolog. "Egy átlagember megijed egy szembejövő házi disznótól is, nem hogy egy 10-15 tagból álló csordától, ehhez nem kellene hozzászoknunk" - mondta. Hozzátette azt is, hogy a vaddisznók megjelenése óta komoly személyi sérülés nem történt a térségben, csak kutyára támadó vaddisznóról tudnak, de ő vélhetően csak a kismalacait védelmezte.

22-es csapdája

Révfülöp polgármestere szerint a vaddisznó-problémát csak egy átfogó együttműködéssel lehet megoldani, amelyhez a rendőrség, a vadásztársaság és az önkormányzat komplex segítségére is szükség van.

A probléma megjelenése elsősorban a vadgazdálkodási szabályozásnak köszönhető.

Mint mondta, tulajdonképpen a vadásztársaság feladata lenne a helyzet megoldása, hiszen ők vadgazdálkodnak is, ám korlátozottak a vadásztársaságok a lehetőségei, mert egy jogszabály tiltja, hogy belterületeken lelőjék az állatokat. "Lassan a 22-es csapdájánál tartunk" - illusztrálta a helyzetet Kondor Géza.

A megoldás a vadcsapda lehetne - ez egy konténer nagyságú dróthálós, csapóajtós szerkezet, ami kukoricával szoktatja oda az állatokat, de ez nagyon lassú és időigényes folyamat - magyarázta a polgármester.

De az önkormányzatnak is van annyi felelőssége abban, hogy az elhanyagolt ingatlanokat, területeket rendbe rakassa a tulajdonosokkal,

hogy az állatok természetes búvóhelyeit minél jobban fel lehessen számolni.

Összefogás a környező településekkel

Kondor Géza szerint a vaddisznó-kérdés alapvetően nem révfülöpi vagy ábrahámhegyi probléma, hanem az összes környékbeli települést érinti.

A hatóságok hozzáállása pozitív, ezen túl mindenkinek hozzá kell tenni a maga részét, és a törvénymódosításokat úgy kell alakítani, hogy az érintett felek ne akadályozzák egymást az intézkedések során - összegezte a révfülöpi polgármester.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×