INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

ngm

foglalkoztatás

ellenőrzés

feketemunka

Újra divatba jött a feketemunka

Újra divatba jött a feketemunka

Infostart

Nőtt a feketefoglalkoztatás mértéke – derült ki a nemzet­­gazdasági tárca foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának adataiból.

A munkaügyi hatóság ellenőrzéseiben érintett munkavállalók 17,11 százalékát (12 929 fő) alkalmazták feketén 2017-ben, míg 2016-ban ez az arány csak 12,73 százalék (11 982 fő) volt. Az építőiparban ellenőrzött dolgozók 47 százalékát foglalkoztatták feketén tavaly (2016-ban ez az arány 42 százalék volt) – a kiszűrt be nem jelentett dolgozók 38 százalékát az építőiparban foglalkoztatták - írja a Világgazdaság.

A be nem jelentett munkavállalók 9 százaléka mezőgazdasági vállalkozásoknál dol­gozott 2017-ben – az agráriumban az ellenőrzött munkavállalók 33 százalékát foglalkoztatták feketén. A feldolgozóiparban 8, a gépiparban 2 százalék ez az arány.

Ugyancsak 9 százalékos a be nem jelentett dolgozók aránya a személy- és vagyonvédelmi területen – ez a tavalyi évben mért 11 százalékhoz képest csökkenés ugyan, de az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalók számához viszonyítva már enyhe növekedés mutatkozik, mivel 2016-ban 21 százalék, míg 2017-ben 22 százalék volt ez az arányszám.

Hasonló a helyzet a vendéglátóiparban is. Bár az ezen a területen munkaszerződés vagy bejelentés nélkül alkalmazott és tetten ért munkavállalók száma 10 százalékra csökkent a 2016-os 16 százalékról a teljes mintát figyelembe véve, ám az ágazatban ellenőrzés alá vont munkavállalók közül 19 százalékos volt a papírok nélkül alkalmazottak részaránya a tavalyelőtti 16 százalékkal szemben.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018