eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images

Egy vállalat az Al segítségével szűrte ki az idősebb álláskeresőket

Megegyezés született az ügyről.

Egy kínai oktatócég sikeresen kiegyezett egy amerikai hatósági per kapcsán. Azzal vádolták az iTutorGroupot, hogy olyan toborzószoftvert használt, amely mesterséges intelligencia segítségével, illegálisan szűrte ki és diszkriminálta az idősebb álláskeresőket – írja az origo.hu.

A pert az EEOC indította, és az első volt, amelyben egy cég AI segítségével döntött a pályázókról. Az EEOC már 2021-ben kezdeményezést indított, ugyanis el szeretnék érni, hogy az amerikai munkaadók az AI-t se használják diszkriminációhoz. A megkérdőjelezhető használat ellen hatóságilag fellépnek.

A mostani cég 365 ezer dollárt fizet ki több mint 200 elutasított jelentkezőnek, akiket a koruk miatt nem vettek számításba. A vállalat tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. A hatóság szerint azonban

2020-ban olyan online toborzószoftvert írtak, amely kiszűri az 55 évesnél idősebb nőket és 60 évesnél idősebb férfiakat.

A felmérések szerint az amerikai munkaadók 85 százaléka már AI-t használ a toborzás során, valamilyen formában. Ez lehet előszűrő eszköz, HR-es chatbot, teljesítményelemző is. Sokan tartanak attól, hogy szándékosan vagy véletlenül, de egyeseket diszkriminálnak az ilyen eszközök. Éppen ezért rengeteg ilyen perre számítanak a szakértők.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×