eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

MUISZ: az idén már 10 százalék alatt drágulhatnak a külföldi utazások

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője szerint vége lehet a nagy áremelkedések időszakának, és az idén már kevesebb mint tíz százalékkal drágul tovább az utazás. Arra számítanak, hogy 2023 nyarán sem lesz sokkal kevesebb magyar a kedvelt európai mediterrán tengerpartokon, mint tavaly.

A turisztikai piacon a tavalyi év második felében átlagosan 15-20 százalékos, vagy helyenként ezt meghaladó áremelkedések voltak jellemzők, most azonban a tavalyi év második feléhez, különösen a negyedik negyedévhez képest egyelőre nem tapasztalnak nagyobb emelkedést a piaci szereplők – nyilatkozta a vg.hu portálnak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője.

"Bízunk benne, hogy az idei áremelkedések nem haladják meg a 10 százalékot" – tette hozzá a szóvivő. A repülőgépes utazást tartalmazó utazási csomagokkal kapcsolatban is az a várakozás, hogy a nagy drágulásokon már túljutott a piac, hiszen a repülőjegyek ára év végére már átlagosan 25-30 százalékkal megemelkedett.

A drágulás ellenére változatlanul nagy a kereslet a szervezett utak és a külföldi nyaralások iránt.

A biztonság és a tervezhetőség felértékelődött, érdemes minél korábban lefoglalni a repülőjegyeket vagy az utazási csomagokat a kedvezőbb árak elérése érdekében – tanácsolják a piaci szereplők.

A MUISZ szóvivője szerint az áremelések, a gyengébb forint, az erősödő infláció hatására sem változik meg a kereslet iránya, vagyis nem kerülnek képbe olcsóbb úti célok. Horvátország az egyik legkedveltebb nyaralóhely a magyarok számára, ráadásul a schengeni övezethez csatlakozással gyorsabb lesz a határátkelés, bár az autópálya-kapuknál ezután is lehet torlódásokra számítani – mondta Bakó Balázs. Törökország esetében is van könnyítés: 2022 ősze óta magyar állampolgárok szabadidős céllal személyi igazolvánnyal is beutazhatnak.

A first minute akciók első szakasza már lezárult a múlt év utolsó napján, az elérhető kedvezmények mértéke helyszíntől és utazásszervezőktől függ. Mivel a tengerparti nyaralások kínálatával ezekben a hetekben jelenik meg több érintett hazai utazásszervező, az előfoglalási kedvezmények folytatódnak várhatóan március 31-ig.

A kedvelt tengerparti nyaralóhelyeken a szállodák is jelentős mértékben alkalmazzák az előfoglalási kedvezményeket. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni a nyaralások tervezésénél, vagyis minél előbb érdemes foglalni – jelezte Bakó Balázs.

Az all inclusive ellátás árazása jellemzően a fogadó ország élelmiszerár-változásához igazodik, a fakultatív programok árai azonban összességében nem változnak nagyobb mértékben 2022 második fél évéhez képest.

A pandémia miatt az utazási irodákban elbocsátások, összevonások történtek, de komolyabb utazási iroda nem csődölt be. Idén nagyon bízik a MUISZ a 2019-es évhez hasonló szezonban. A tavaly tapasztalt megnövekedett utazási kedv hatását változatlanul érzik az irodák: sokan érdeklődnek, folyamatosan érkeznek már most is az ajánlatkérések és foglalások.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×