eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Thunderstorm over Budapest Parliament
Nyitókép: Photographer and videographer fr/Getty Images

Van némi félelem a 2023-as utazásokkal kapcsolatban

A belföldi turizmus kis mértékű visszaesésére és a külföldi vendégek számának stagnálására számít az új évben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint a gyenge forint és a magas színvonalú vendéglátás miatt várhatóan nem maradnak majd el a külföldi turisták.

Az idegenforgalom, a szálloda- és vendéglátóipar egyelőre túlélte az elmúlt évek sorozatos válságait, kezdve a koronavírus-járványtól az orosz-ukrán háborún át az energiaárak jelentős emelkedéséig. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél a belföldi kereslet visszaesésétől tartanak jövőre, de bíznak benne, hogy a legtöbben így is működőképesek maradnak.

Flesch Tamás elmondása szerint a 2022-es évben továbbra is Németországból és Nagy-Britanniából érkezett a legtöbb külföldi vendég, bár számuk a korábbi csúcsévhez képest csökkent. Komoly „csapást” jelentett viszont mind Budapest, mind a vidék (legfőképpen Hévíz) szempontjából az orosz vendégkör elmaradása. Igaz, ezzel párhuzamosan megerősödött a közeli országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, stb.) küldő forgalma. Szintén komoly növekedésnek indult 2022-ben az izraeli piacról érkező vendégek száma, így már a top 10 küldőország közé tartozik az állam.

A magyar szállodáknál 15-20 százalékos áremelések voltak forintban mérve, és ez meghaladja az európai átlagárakat a gyenge forint miatt.

Budapest azonban a külföldieknek szóló eurós árakban még mindig nem tudta elérni a 2019-es átlagokat a gyengélkedő nemzeti valuta miatt.

Ennek annyi előnye van, hogy a külföldiek számára a város és az ország továbbra is nagyon népszerű – ha a számuk az új évben nem fog csökkenni, már azzal is elégedettek tudnak lenni – mondta Flesch Tamás.

A belföldi turizmus 2021-ben rendkívül erős volt, hiszen nem lehetett külföldre utazni a koronavírus-járvány miatt. 2022-ben azonban már igen, ezért a belföldi turizmus némileg visszaesett, de még így is jó évet zártak, és az inflációs félelmek ellenére az év végi foglalások is kedvezőek voltak.

A turizmusból élők azonban 2023-ban sem lélegezhetnek fel: az energiaválság változatlanul folytatódik, és még nem látható, hogy az év első fele mit fog tartogatni. A MSZÉSZ elnöke szerint az infláció miatt a belföldi kereslet valószínűleg kissé vissza fog esni, de ezzel együtt a turizmus változatlanul nagyon népszerű szakma tud maradni.

Flesch Tamás összességében arra számít, hogy a 2023-as év első felében várhatóan valamivel kevesebb szálloda és vendéglátóipari hely lesz nyitva mint 2022-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×