eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Nyulat így, vagy sehogy!

A legjobb, ha egyáltalán nem vásárol élő állatot az, aki nem tud róla tartósan, felelősséggel gondoskodni. A húsvét közeledtével igaz ez a nyúltartásra is, mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Ugyan az állatkert jelenleg a koronavírus-járvány miatt átmenetileg zárva tart, húsvét közeledtével, ahogyan az elmúlt évtizedekben is, most is a felelős állattatásra hívják föl a figyelmet, ezen belül a felelős nyúltartásra, kiemelve: az állattartásnak egy felelősségteljes kapcsolatnak kell lennie a gazdi és az állat között. Mielőtt valaki ebbe belevág, alaposan mérlegelnie kell, hogy vajon tudja-e vállalni az ezzel járó életmódváltást, és tud-e az állatról annak egész életén át gondoskodni, ami egy nyúl esetében akár tíz év is lehet. Ugyanis vannak már egyéb alternatív lehetőségek is, köztük az állatkerti jelképes örökbefogadás. Sőt, a Fővárosi Állat- és Növénykert alapítványa nemcsak örökbefogadókat, hanem nemrégiben neveket is keresett három üregi nyúlnak a közösségi oldalain.

Hanga Zoltán az InfoRádióban megjegyezte: amennyiben mégis megszületik a döntés a felelős állattartásról, az állatkert honlapján arra vonatkozó tanácsokkal is szolgálnak, hogy hogyan kell, illetve érdemes tartani egy nyuszit, hogy mire kell odafigyelni a beszerzéskor, valamint hogyan kell a későbbiekben elhelyezni és mivel kell etetni.

Bár korábban, a kilencvenes években a fővárosi állatkert is örökbefogadott – új gazdát keresve – megunt húsvéti nyulakat, ma ez már nincs így. A szóvivő ezzel kapcsolatban emlékeztetett, az intézmény nyúlvédelmi tevékenységét illetően elsősorban mindig is az volt a cél, hogy az emberek alaposan mérlegeljenek, mielőtt magukhoz vesznek egy állatot. Ebben tanácsokkal is szolgálnak, valamint alternatív örökbefogadási lehetőségeket is biztosítanak. Ugyanakkor nem szerették volna azt a magatartást erősíteni, hogy bárki is – a felelősség teljes hiányában – csak néhány hétre vegyen magához nyulat, majd lepasszolja az állatkertnek. Ezért 2008 óta már nem fogadnak be nyulakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×